Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Október 03. 07:24, csütörtök | Bulvár

Elhunyt Charles Aznavour

Elhunyt Charles Aznavour

94 éves korában elhunyt az örmény származású francia sanzonénekes, színész, zeneszerző és szövegíró, Charles Aznavour.

Azok is ismerhetik, akik nem tudják, hogy az ő dalát dúdolják; akár a Sztárom a párom (Notting Hill) című filmet látva, akár az amerikai hip-hop énekes Dr. Dre és a világsztár rapper, Eminem What’s the difference című számát hallgatva. Aznavour élete, mint oly sok kortársáé nem a tudta elkerülni a világtörténelem kacskaringóit, szülei az örmény népirtás elől menekültek Franciaországba, majd a szülőhazájában még operaénekes apja párizsi vendéglője a háború idején az ellenállás legendás találkozóhelye lett. Ott ismerhette meg az ifjú Charles Edith Piafot, akinek először dalokat írt, később azonban hallgatott okos tanácsára: ugyan az általa szerzett slágereket számos világsztár előadta, a komponálás mellett sanzonéneklésbe is kezdett. Százmilliónyi lemezt adott el, több nyelven - a francia mellett örményül, angolul, spanyolul, olaszul, valamint oroszul énekelt jellegzetes rekedt hangján. Nem csupán énekelt, jelen volt a színpadon; a legfranciább műfaj, a sanzon minden ízét át tudta adni, így válhatott a francia nemzeti kultúra várvédőjévé. A francia újhullám filmrendezői is felfedezték, játszott Jean Cocteau-nál és Francois Truffaut őt kérte fel a Lőjj a zongoristára! című filmjének főszerepére.

"Nagyon szeretem Charles Aznavour-t. Láttam a hatvanas években a Carnegie Hall-ban és egyszerűen lenyűgöző volt" – mondta róla az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan.

Bohém volt

A világhírű '65-ös dal után "A Bohém"-ként is aposztrofált Charles Aznavor nem szándékozott megöregedni és abbahagyni a turnézást: "Nem vagyok öreg, mégis benne vagyok a korban. Az nem ugyanaz" érzékeltette a francia nyelv finomságát, és valóban aktív maradt: nemrég még Japánban turnézott, őszre Párizstól Zürichig Európában, jövő nyárra pedig Tel Avivban hirdették meg koncertjeit.

A múlttal álmodott, és félt meghalni - énekelte a C'est fini (Vége) című dalában. Bár tovább félt volna a haláltól.

Forrás: hvg.hu; nepszava.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.