Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 16. 19:01, péntek | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város

ELINDULT A MOBILITÁSI HÉT

ELINDULT  A MOBILITÁSI HÉT

A bringások közös reggelijével indították az alternatív közlekedést népszerűsítő programsorozatot.

Ma (2016. szeptember 16.) ingyenes a buszozás, a hétvégén pedig rengeteg kerékpáros és buszos program várja az érdeklődőket…

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap a fenntartható városi közlekedést népszerűsíti, amelyet minden év szeptember 16. és 22. között rendeznek. „Városunk hagyományosan minden évben kapcsolódik a sorozathoz, hiszen Győrben is arra törekszünk, hogy az alternatív közlekedés lehetőségeit folyamatosan bővítsük.” – mondta el kérdésünkre Radnóti Ákos alpolgármester. Hozzátette, a kerékpárutak építése, felújítása, vagy a most épp egy éves GyőrBike rendszer is ezt a célt szolgálja. Ezzel kapcsolatban kifejtette, két-három hét múlva a kölcsönző rendszer négy újabb állomása készül el (az Aqua Sportközpont mellett, a Szabadrév utcában, a Győr-Szol Zrt. Orgona úti telephelyénél, valamint az adyvárosi Kuopio Parknál), ráadásul teszt jelleggel elektromos kerékpárokat is hadrendbe állítanak, amelyek elsősorban az idősebb korosztály számára jelenthet könnyebbséget.

Az alpolgármester mellett rengetegen érkeztek kerékpárral reggelizni, így összesen négyszáz túrórudi, 300 kakaós csiga és 360 üdítő fogyott, kiosztásukban a Győri ETO labdarúgói is segédkeztek. A hét csúcspontja az “Autómentes nap”, ahol a résztvevő városok és települések lefoglalnak bizonyos területeket kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára egy teljes napra. Így lesz ez városunkban is: 2016. szeptember 18-án vasárnap a Teleki utca, Nefelejcs köz előtti szakaszát a kerékpárosok, míg a 2016. szeptember 22-én a Zechmeister utcai parkoló öblöt a város neves sportolói és lelkes amatőr sportolói foglalják el.

A 2002-ben történt bevezetése óta az Európai Mobilitási Hét hatása egyre növekszik, mind Európában, mind világszerte. Az idei hét témája az utazási módok keverése és a nagyközönség aktív életmódra ösztönzése. Nagy hangsúlyt helyez a szokásaink megváltoztatására annak érdekében, hogy fenntarthatóbb közlekedési módokat keressünk, például kerékpározzunk, gyalogoljunk és használjuk a kollektív vagy tömegközlekedést, valamint kombináljuk a különböző utazási módokat egyetlen utazás alatt. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a városaink tisztábbak, csendesebbek, biztonságosabbak, kevésbé zsúfoltak és élhetőbbek legyenek.

Az idei év programkínálata ismét nagyon színes lesz:

2016. szeptember 16. pénteken zajlik a Bringás reggeli 2 helyszínen: Városháza, Nádor aluljáró, a helyszínen is lehet még nevezni 9-ig a legstílusosabb kerékpáros címre.
Egész nap interaktív buszos vetélkedők zajlanak, ingyen lehet utazni a helyi járatokon, el lehet látogatni az ÉNYKK telephelyére, lehet utazni-nosztalgiázni a faros busszal, péntek és szombat éjjel utazhatnak az érdeklődök a Bagoly busz, éjszakai járattal.

2016. szeptember 17-én szombaton Buszos relikvia vásár lesz a Megyeház téren, napközben pedig kerékpár verseny Ravazdon és Tényőn, ahol kicsik és nagyok is összemérhetik kerékpáros tudásukat és gyorsaságukat.

2016. szeptember 18-án vasárnap 14.00-tól ismét a kerékpároké lesz a főszerep. A Teleki utcában és a Nefelejcs közben ki lehet próbálni extrém kerékpárokat, lehet barátokkal vidám bringás képeken pózolni, lesz kerékpáros divatbemutató, GyőrBike stand ingyenes kerékpár kölcsönzési lehetőséggel, lesz kerékpáros tájékozódási ügyességi verseny, immáron sokadik alkalommal kerékpáros felvonulás, ahol az első 200 érkező ajándék kerékpáros pólót kap, majd a program egy fantasztikus légtornász bemutatóval zárul a Radó szigeten, ahol a felvonulás befutója is lesz.

2016. szeptember 22-én csütörtökön pedig a „Parking Day” keretében a Zechmeister utcai parkoló öböl sportolóknak és gasztronómiai programoknak nyújt teret, míg a programokon résztvevőknek élményt.

További információk a Mobilitási Hét Győr facebook oldalon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense