Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 25. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Elindult a hajózás, de még vannak megoldandó feladatok

Elindult a hajózás, de még vannak megoldandó feladatok

Megkezdődött a 165. hajózási szezon a Balatonon. Idén is összesen 22 kikötőben 25 személyhajó, 4 komp, egy vitorlás, és egy gyorshajó áll az utasok rendelkezésre. Tavaly több mint egymillióan utaztak a Balatoni Hajózási Társaság hajó

Az első hajót a 120 éves Kelént és utasait a balatonfüredi kikötőben fogadták. A személyhajózás minden évben Nagyszombaton kezdődik el hivatalosan a Balatonon. A hajózási társaság 2001-ben mintegy 300 millió forintot költ fejlesztésekre. A tavalyihoz hasonlóan a jegy árát idén sem emelték.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A két évvel ezelőtti árakon indulunk, a célunk az, hogy itt megtartsuk ezt, ismerve a magyar fizetőképességet. Itt a gázolaj ára azonban bennünket is befolyásol, tehát ha tovább emelkedik, akkor rákényszerülhetünk a jegyár emelésre.”

A tóparti önkormányzatok azt szeretnék elérni, hogy önálló fejlesztési, a későbbiekben pedig statisztikai régióvá válhasson a Balaton és környéke, a kormány a költségvetésben, külön szerepeltesse azt az összeget, amelyet a tó fejlesztésére kíván fordítani. Ruzsics Ferenc, a Balatoni Szövetség elnöke szerint az állammal történő tárgyalás és a kormányszintű egyeztetés szükséges.

A hajózási szezon ugyan megkezdődött a Balatonon, a mederhasználati díjak csökkentése ügyében azonban még nem született megállapodás. „Jelen pillanatban az a nagy probléma, hogy a vitorláskikötői fejlesztések a Balatonnál teljes mértékben állnak ezen bizonytalanság miatt” – mondta el Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, hozzátéve: „hogyha ebben sikerül megegyezni, akkor a kevesebb több lesz, hiszen 20-30 vitorláskikötőnek és csónakmenhelynek a felújítása, fejlesztése újjáépítése fog megtörténni”.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pénz kért a Balaton vízfelülete és az állami tulajdonú partszakaszok használatáért a kikötők üzemeltetőitől. A díj több lépcsős emeléséről még a Gyurcsány-kormány idején döntöttek. Az egyeztetések május 5-én folytatódnak. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során