Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2010. December 02. 09:30, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Elindult a rekultivációs program

Elindult a rekultivációs program

„A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő rekultivációs programok elvégzése” című projekt nyitórendezvényét 2010. december 1-jén tartották a Városházán, ahol a kivitelezői szerződéseket is aláírták. Simon Róbert Baláz

A KEOP pályázatot, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2008. júliusában nyújtotta be, végső befejezési határideje 2012. december 31. A projekt bruttó bekerülési költsége 5,2 milliárd forint, melyet teljes egészében a Magyar Állam és az Európai Unió finanszíroz. A támogatás célja a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása, a környezetterhelés csökkentése, valamint a környezetet veszélyeztető hulladék-lerakók rekultivációja.

Ennek érdekében a települési önkormányzatok bevonásával komplex hulladékgazdálkodási rendszereket kell kialakítani, beleértve a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladék kezelését és újrahasznosítását, illetve a nem hasznosítható hulladékok ártalmatlanítását, továbbá a biztonságos lerakóhelyek kialakítását és számuk bővítését.

Az alpolgármester hozzátette, tehát a korábbi lerakási gyakorlat alapvető megváltoztatására van szükség. Európai Uniós elvárás, hogy a környezetvédelmi követelményeket teljes egészében ki nem elégítő lerakók a jövőben ne működhessenek. Ezért a régi lerakókat fel kell számolni, ezzel egyidejűleg megoldani a területek újrahasznosítását, más szóval: „tájba illesztését”.

Győrt a Pápai úti regionális lerakó már bezárt részének rekultivációja érinti. A győri lerakó kiterjedése és elhelyezkedése miatt kiemelten fontos, a már bezárt területen, a végleges felszíni lezárást biztosító rétegrend kerül kialakításra. A kivitelezés végső határideje: 2011. november 15. A többi, bezárt települési szilárd-hulladék lerakó rekultivációját pedig 2012. augusztus 6-ig el kell végezni.

Hegyi Zoltán a hulladékgazdálkodási társulás tanácsának elnöke arról a folyamatról beszélt, amelynek révén eljutottunk oda, hogy ma aláírhatjuk a kivitelezői szerződéseket. Az elnök köszönetet mondott Lasch Tímeának, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának igazgatójának, aki a pályázat sikerében közreműködött.

Lasch Tímea a rekultiváció fontosságát hangsúlyozta, amellyel a további szennyezések küszöbölhetők ki, illetve amelynek révén a tájkép rehabilitációja is megvalósulhat.

A rendezvény végén ünnepélyes keretek között írták alá a szerződést a nyertes kivitelezőkkel. (Győr, Pápai út – 1 lerakó: Jaurinum Konzorcium, Győri körzet – 14 lerakó: Strabag-MML Kft., Vaszari Körzet – 13 lerakó: KH-2010 Konzorcium, Veszprémvarsányi körzet – 15 lerakó: SA Veszprémvarsányi Körzet Konzorcium.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.