Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Február 17. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítéltek egy újszülöttje halálát okozó nagykanizsai nőt

Elítéltek egy újszülöttje halálát okozó nagykanizsai nőt

Emberölés miatt tíz év börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán, nem jogerősen egy fiatal nagykanizsai nőt, aki otthonában megszülte, majd az udvaron lévő fészerbe dobta gyermekét;

az újszülött az ellátatlanság miatt később meghalt - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Bartalné Mentes Judit közölte: a jelenleg 21 éves nő 2019-ben ismerkedett meg egy férfival, de kapcsolatát titkolta környezete előtt. 2019 augusztusában teherbe esett, de ezt is eltitkolta hozzátartozói elől. Orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, a férfinak azonban alkalmanként ultrahangképet, illetve várandósgondozási kiskönyvből fotózott részletet küldött, mintha egészségügyi ellátást kapna.

A nő 2020 májusában arról küldött üzenetet a férfinak, hogy indul a kórházba, később pedig azt írta neki, hogy "a baba elment", nem volt egészséges.

A vádirat és a bíróság megállapítása szerint valójában a nő ezen a napon otthon, egyedül szülte meg egészséges kislányát, majd a csecsemőt egy ruhába csavarta, az udvaron lévő fészerben a földre dobta és magára hagyta. Később visszatért az újszülötthöz, aki még élt, nyöszörgött, ezért bevitte a házba, de nem látta el.

Végül a nő anyja talált rá a csecsemőre, akit azonnal kórházba vitt, de a kritikus állapotban lévő újszülött az orvosi kezelés ellenére másnap meghalt. Halálának oka a mintegy 4-5 órán át fennálló ellátatlanság miatt kialakult oxigénhiányos állapottal fellépő agyduzzanatos agyi beékelődés volt.

A még tavaly nyáron tartott előkészítő ülésen a vádlott csak részben ismerte el a vádiratban foglaltakat. Tagadta, hogy bántalmazta, és azt is, hogy bedobta az újszülöttet a fészerbe, azt vallotta, hogy amikor kicsit később bevitte a gyermeket a lakásba, megfürdette, felöltöztette és megetette.

A Zalaegerszegi Törvényszék a tízéves börtönbüntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott fiatal felnőtt korát, azt, hogy beismerte a bűnösségét, és figyelembe vette a lány személyiségére vonatkozó orvosszakértői vélemények megállapításait.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára