Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Április 16. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Eljárás indult két férfi ellen egy zsidó fiatalember halálával kapcsolatban Franciaországban

Eljárás indult két férfi ellen egy zsidó fiatalember halálával kapcsolatban Franciaországban

Eljárás indult két gyanúsított ellen egy zsidó fiatalember tragikus halálával kapcsolatban, akit februárban elgázolt egy villamos Párizs egyik északi elővárosában Bobignyben, miközben a támadói elől menekült

- jelentette be pénteken a francia igazságszolgáltatás.

A nyomozás jelenlegi állása szerint "nincs semmilyen olyan objektív elem, amely diszkriminációs, mindenekelőtt antiszemita indítékra utalna az erőszakot illetően" - közölte Eric Mathais, Bobigny ügyésze.

A 31 éves Jérémy Cohent február 16-án elgázolta egy villamos Bobignyben, s belehalt a sérüléseibe, ami miatt először gondatlan emberölés gyanújával indult vizsgálat. A közösségi oldalakon azonban a közelmúltban megjelent egy felvétel, amelyen az áldozat családja szerint jól látható, hogy a férfit egy fiatalokból álló társaság megtámadta, s emiatt menekülni kényszerült, mielőtt a villamos elgázolta. Az áldozat családja tanúfelhívást tett közzé, majd miután több szemtanú is jelentkezett a családnál, az ügyészség megindított egy második eljárást is a bántalmazás miatt.

A feltételezett elkövetők, egy 27 és egy 23 éves férfi közül az egyik ellen csoportosan elkövetett erőszak, a másik ellen pedig csoportosan elkövetett, nem szándékos halált okozó szándékos erőszak gyanújával indult eljárás. Mindketten önként jelentkeztek kedden a rendőrségen, ahol őrizetbe vették őket.

A két gyanúsított a nyomozóknak azt állította a történések időrendjéről, hogy "az erőszak az áldozat viselkedésével hozható összefüggésbe, amire ők csak reagáltak azzal, hogy megütötték" - írta közleményében az ügyészség, de más részleteket nem közölt a támadásról.

Az ügy négy nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt a kampány középpontjába került. Akkor több elnökjelölt is felhívta a figyelmet a támadás feltételezhetően antiszemita jellegére.

Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje a Twitteren kifogásolta a "hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól", amely "antiszemita gyilkosság lehet". Eric Zemmour publicista pedig négy Twitter-üzenetet is írt az ügyről. "Azért halt meg, mert a csőcselék elől menekült? Azért halt meg, mert zsidó? Miért tussolják el ezt az ügyet?" - tette fel a kérdéseit.

Franck Serfati, az áldozat családjának ügyvédje a BFM hírtévében elmondta: a család nem szeretné, ha bárki is politikai céljaira használná fel a tragédiát.

"A Cohen család nem állítja, hogy antiszemitizmusról van szó. Ez a tények kiforgatása és előzetes minősítése lenne. De egyelőre nem szabad kizárni, hogy az antiszemitizmus súlyosbító körülmény lehet" - tette hozzá a jogi képviselő, utalva arra, hogy az elmúlt 15 évben több antiszemita indíttatású gyilkosság is történt Franciaországban. Az áldozat szülei múlt héten sajtótájékoztatón kérték a közvélemény, hogy "legyen óvatos" az antiszemita indítékokkal kapcsolatos állításokat illetően.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron kabinetje beszélt telefonon Cohen szüleivel annak érdekében, hogy "fény derüljön az igazságra", s jelezte, hogy az államfő közelről figyeli az ügy fejleményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.