Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 25. 17:37, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Elkészült az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló brit törvényjavaslat

Elkészült az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló brit törvényjavaslat

Beterjesztette pénteken a londoni alsóház elé a brit kormány az azonos neműek házasságának engedélyezésére kidolgozott törvénymódosítási javaslatot.

A módosítás, amelyről a képviselők várhatóan februárban szavaznak, bizonyosra vehető elfogadása után lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasságra lépjenek egymással.
A konzervatív-liberális kormánykoalíció által több havi konzultációs folyamat után összeállított törvényjavaslat ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében.
A jelenleg hatályos angliai-walesi családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.
Ezen változtatna kiterjesztő jellegű módosítással a pénteken beterjesztett jogszabálytervezet, amelyet azonban már a konzultációs folyamat időszakában súlyosan elítéltek brit egyházi vezetők.
Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz".
Erre a politikai manőverre "még George Orwell is büszke lehetne" - tette hozzá Nichols érsek, utalva az 1984 című híres negatív politikai utópia szerzőjére.
A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - már tavaly nyáron éles hangú nyilatkozatban vetette el az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó módosítást.
A júniusban közzétett állásfoglalás szerint az anglikán egyház "nem tudja támogatni" azt a javaslatot, amelynek alapján a pároknak "nemüktől függetlenül" lehetőségük lenne a házasságkötésre, mivel ez a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".
A kérdés a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada hírek szerint ellenzi a törvénymódosítást.
A jogszabályi változtatás mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.