Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 08. 07:00, csütörtök | Külföld

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusra, a fesztivál egykori vezetőjére emlékeztek meg a Piazza Grandén.

A Lago Maggiore partján több, mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete. A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.

A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című alkotása. A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.

A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos "Az örökkévalóság meg egy nap" című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál. A színész a főszerepet alakította a filmben. A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy hangsúlyt fektet a társadalomkritikára. „A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel” – mondta a művészeti igazgató.

A fesztivál augusztus 17-ig tart.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt