Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 26. 07:12, péntek | Helyi

Elkezdődött: a saját bőrünkön is érezhetjük a jelentős sztrájkot

Elkezdődött: a saját bőrünkön is érezhetjük a jelentős sztrájkot

A Magyarországot érintő nemzetközi járatok menetrendjét is befolyásolja a német vasutasok január 29-ig tartó sztrájkja.

A Deutsche Bahn (DB) tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban is jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani. Azt javasolják az utasoknak, hogy ha tehetik, halasszák el az utazásukat, vagy válasszanak alternatív utazási lehetőséget.

Ezeket a járatokat érinti a német sztárjk:

  • A Railjet xpress vonatok a németországi szakaszon kimaradnak, a müncheni járatok csak Budapest és Salzburg között közlekednek.
  • A Hungária EuroCity vonatok csak Budapest és Prága között járnak, a Metropol EuroNight vonatok pedig nem továbbítják a berlini kocsicsoportot.
  • A Kálmán Imre EuroNight vonat salzburgi kocsicsoportja csak Budapest és Salzburg között közlekedik.

A mozdonyvezetők azért sztrájkolnak, mert nincsenek megelégedve a német állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő-ajánlatával. A mozdonyvezetők jelenleg heti 38 órát dolgoznak, a szakszervezet követelése 35 óra, a cég ajánlata 37. A szakszervezet ezen felül egységesen havi 555 eurós béremelést kér, ami a kezdő fizetési kategóriában 18 százalékos emelésnek felelne meg. A vasúttársaság utolsó, visszautasított ajánlata nem egészen 13 százalék volt azoknak, akik ledolgozzák a heti 38 munkaórát.
A német vasutakat naponta 7,3 millió utas használja és a számuk növekszik, mert a klímaváltozás miatt aggódók előszeretettel választják ezt a környezetbarát közlekedési módot. Emellett naponta 600 ezer tonnányi árut is célba juttatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.