Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 15. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ellenállóvá válnak az orvosságokkal szemben a kórokozók

Ellenállóvá válnak az orvosságokkal szemben a kórokozók

Rövidesen többen fognak meghalni az orvosságokkal szemben ellenállóvá váló kórokozók okozta fertőzéstől, mint ahányan rák miatt vesztik az életüket - derült ki egy friss kutatásból, amely a brit kormány megrendelésére készült. Elvesztésük csillagászati gazdasági kárt okoz a világ országainak - írja a Napi.

Az orvosságokkal szemben rezisztenssé váló kórokozók okozta fertőzések évente 10 millió ember halálát fogják okozni a világon 2050-ben szemben a jelenlegi évi 700 ezerrel, ha a kormányok nem tesznek semmit ennek megelőzésére. Európában és Észak-Amerikában tízszeresére nő az emiatt életüket vesztők száma - idézte a BBC azt a jelentést, amelyet a brit kormány felkérésére készítettek egészségügyi és közgazdász kutatók.

A vizsgálatot végző csoportot a főként a fejlődő és feltörekvő országok gazdasági folyamatait kutató Jim O'Neill gazdasági szakember vezette. Neki tulajdonítják a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) rövidítés megalkotását, amely a legerősebb feltörekvő országokat fogja egybe. Az elemzés szerint a drogrezisztens fertőzések robbanásszerű terjedése 100 ezer milliárd dolláros költséget fog okozni a világgazdaságnak.

Másként fogalmazva az a népességvesztés, amelyet erre az okra vezethetünk vissza, évente 2-3,5 százalékkal fogja mérsékelni a világgazdaság GDP-jét. A kár nagyságának jelzésére a BBC a brit bruttó hazai terméket hozza fel például. Ez évente 3 ezer milliárd dollár, így a drogrezisztens fertőzések minden egyes évben akkora kárt okoznak, mintha Nagy-Britannia GDP-je 35 éven át hiányozna a világgazdaság teljesítményéből.

Az előrejelzést a Rand Europe nonprofit kutatóintézet és a KPMG tanácsadó cég modellszámításai alapján készítették. A kutatók szerint az E.coli, a malária és a tuberkulózis fertőzése fogja a legtöbb halálesetet okozni. Az Egyesült Államokban és Európában az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók jelenleg 50 ezer életet követelnek évente - ez nőhet több mint tízszeresére, ha a kormányok nem tesznek semmit.

Közvetett hatás

A helyzet ugyanakkor a feltörekvő és fejlődő világban fog a leginkább romlani. Nigériában például minden negyedik haláleset okozója valamilyen drogrezisztens fertőzés lesz 2050-ben, Indiában pedig kétmillióval nő az emiatt életük vesztők száma - figyelmeztet O'Neill. És a rémes előrejelzés nem tartalmazza a közvetett hatásokat.

Kevésbé tudták ugyanis számszerűsíteni a kutatók azt, hogy az egészségügy más területein, az implantátumok beültetésében, a császármetszésekben, a kemoterápiában és a szervátültetésekben milyen kárt fog okozni, hogy az antibiotikumok lényegében eltűnnek a színről. Egy becslés szerint a császármetszések jelenleg két százalékkal dobják meg a világ GDP-jét, az implantátumok alkalmazása 0,65 százalékot, a rákgyógyszerek alkalmazása 0,75 százalékot, szervátültetések pedig 0,1 százalékot tesznek hozzá a világgazdaság teljesítményéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.