Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. December 19. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Ellenőrizték a mézárusokat

Ellenőrizték a mézárusokat

Több megyében ellenőrizték a mézárusokat az élelmiszer-biztonsági szakemberek. A lefoglalt mintákat laboratóriumban vizsgálják. A razziát a Magyar Nemzet és a Hír Televízió leleplező riportja után rendelte el a vidékfejlesztési minisz

A fővárosban a Lehel téri piacon razziáztak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai. Ellenőrizték a méz származását igazoló papírokat, és mintát is vettek az áruból. A mintákat a hatóság központi laboratóriumába küldik, ahol megvizsgálják az összetevőket és az esetleges tiltott adalékanyagokat is.

A méz nem tartalmazhat antibiotikumot. A tiltást a fogyasztók egészségének megóvása indokolja. Az állatgyógyászatban is használt antibiotikumot a beteg méh felszívja ugyan, de a kaptárban közvetlenül a mézbe juttathatja vissza.

Koós Péter méhész elmondta: antibiotikumot használnak, mivel a méheknek vannak egyes betegségei, ami ellen antibiotikummal kell védekezni, de helyes méhészkedési technológia mellett ez nem kerül be a mézbe, legalábbis kimutatható mennyiségben.

Volt olyan árus is, aki örült a razziának. „Kellett is volna mindig ellenőrizni az árukat, mert nagyon sok helyen rosszat árulnak, nem megfelelő minőséget, és nekünk csak probléma, mert mindenki azzal jön, hogy rossz méz, cukorral van etetve” – mondta el Kálmán Ernőné.

Az országos mézrazziát a Magyar Nemzet és a hírTV leleplező riportja után rendelte el a vidékfejlesztési miniszter. A rejtett kamerás felvétel a Pannon Honig Kft. ügyvezetőjét, Fazekas Gyulát buktatta le, aki a gödöllői irodájában számla nélkül, címkézetlen vödrökben árulta a mézet a pult alól.

Pénteken a hatóságok felfüggesztették a kft. szarvasi feldolgozóüzemének működését. Fazekas Gyula a közelmúltig a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke volt. A mézre vonatkozó szigorú élelmiszer-biztonsági előírásokat a minisztérium a különleges minőségű szörpökre és lekvárokra is kiterjesztette. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -