Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 06. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Ellenőrzik a kutyákat örökbefogadó gazdákat

Ellenőrzik a kutyákat örökbefogadó gazdákat

Ellenőrizheti a fővárosban örökbefogadott kutyák állapotát, tartási körülményeit egy állatvédő egyesület.

A Cerberos tagjai a Fővárosi Közterület-felügyelet meghatalmazásával kereshetik fel az állattartókat, és mérhetik fel a gazdák nyújtotta hátteret – ha pedig súlyos szabálytalanságot észlelnek, a kutyatartó ellen eljárás is indul.

A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálata ebben az évben új örökbefogadási eljárást dolgozott ki, melynek egyik fontos pontja az, hogy a gazdához került állat sorsáról, körülményeiről tájékozódik.

A törvényben is előírt felelősségteljes állattartás betartását ellenőrizni kell – véli a hatóság. Ennek érdekében írt alá együttműködési megállapodást Fővárosi Közterület-felügyelet és a Cerberos Állatvédő Egyesület.

A paktum értelmében az egyesület tagjai jogosultak az Állategészségügyi Szolgálat nevében és képviseletében - a Felügyelettől kapott megbízólevél birtokában - az örökbefogadó lakhelyén ellenőrizni, hogy az örökbeadott állat befogadója betartja-e az örökbefogadási okmányban vállalt kötelezettségeit. Az Egyesület ellenőrzést végző tagja az ellenőrzés megkezdése előtt köteles az örökbefogadónak fényképes igazolvánnyal és megbízólevele felmutatásával igazolnia magát.

Az egyesület a gondos állattartás szabályainak betartatása mellett segítséget nyújt a Felügyelet Állategészségügyi Szolgálatánál található állatok gazdához, azaz örökbefogadóhoz juttatásában. Az Egyesület a Szolgálat által készített állatfotókat terjeszti az interneten, tagjaik saját oldalaikon, blogokon közösségi oldalakon helyezik el azokat és részt vállalnak az Állategészségügyi Szolgálat kiadványainak terjesztésében is. A Felügyelet pedig biztosítja a szakmai tájékoztatást és irányítást az Egyesület tagjainak tevékenységéhez.

Az Állategészségügyi Szolgálatnál nemrégiben lépett életbe új örökbefogadási protokoll célja, hogy az örökbe adandó eb a lehető legjobb, és számára megfelelő helyre, felelős, gondos gazdihoz kerüljön. Éppen ezért a Szolgálat munkatársai az állattartásra vonatkozó ismeretek felmérése mellett interjúval tájékozódnak az örökbe fogadni szándékozó állattartáshoz szükséges attitűdjéről, körülményeiről, és az örökbefogadó-jelölt elképzeléseit megpróbálják összhangba hozni az állatgondozók tapasztalataival, ezzel segítve a kutya kiválasztását.

Etológusok közreműködésével alakítottak ki egy olyan rendszert, amely alapján az örökbefogadó is több információt kap a kutya viselkedéséről. Az örökbefogadóval örökbefogadási megállapodást kötnek, mely okiratban a gazdi jogait, feladatait és a tartás körülményeinek utólagos ellenőrzését is rögzítik. Ebben a munkában vállaltak jelentős szerepet - a megállapodás alapján - a Cerberos Állatvédő Egyesület önkéntesei, akik amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki az állattartás szabályait súlyosan megsérti, jelzik azt az intézménynek, amely ebrendészeti eljárást kezdeményez a felelőtlen állattartóval szemben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára