Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 04. 07:03, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Elmaradt bérkompenzációjuk miatt tüntetnek az Auchan dolgozói

Elmaradt bérkompenzációjuk miatt tüntetnek az Auchan dolgozói

Demonstrációra készül a Húsvét előtti szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az AUCHAN Magyarország Kft-nél képviselettel rendelkező alapszervezete.

A demonstrációra az áruházlánc óbudai áruháza előtt kerül sor. Az Auchan, közleménye szerint, mindent megtesz a munkavállalók bérének szinten tartásáért.

Az AUCHAN munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalások során sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek a vállalat vezetőségével a bérkompenzációról. A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok távolról sem biztosították volna a 2011. évi nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

A vállalat annak ellenére sem hajlandó megadni a rendeletben szabályozott elvárt béremelést a munkavállalóknak, hogy a kormány a versenyszféra munkáltatóit is kompenzálja, azaz lehetővé teszi számukra az elvárt béremeléshez szükséges bérköltségnek a szociális hozzájárulási adóból történő levonását.

A szakszervezet képviselői a tárgyalások során egyértelműen elmondták, hogy ragaszkodnak a kormányrendeletben meghatározott elvárt béremeléshez és a béren kívüli juttatások fenntartásához a 2012. évben is.

A munkavállalók számára nem elfogadható, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális (béren) kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az AUCHAN vezetői már tájékoztatják elhatározásukról a munkavállalókat.

A demonstráció támogatottsága a dolgozók körében igen jelentős. A KASZ-AUCHAN alapszervezete a szombati demonstrációra hívja azokat, akik egyetértenek a demonstráció céljával és szolidaritást vállalnak az Auchan dolgozóival – olvasható az érdekvédők közleményében.

***

Az Auchan Magyarország Kft. és a KASZ képviselői az elmúlt hetek során több alkalommal egyeztetettek a vállalatnál az ez évben tervezett béremelésről. A vállalat javaslatait a szakszervezet rendre elutasította, így megállapodás – bár mindkét fél erre törekedett – nem született. A vállalat vezetése tudatában van annak, hogy az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások egy része kedvezőtlenül hatott a munkatársak nettó jövedelmére, ezért a vezetőség a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak.

„Elsődleges célunk, hogy munkatársaink számára biztos, fenntartható mértékű bért tudjunk kínálni. A szakszervezet által igényelt béremelések nincsenek összhangban a vállalat teljesítményével, ezért nem tudnánk kigazdálkodni” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben – sok más vállalattal szemben – az Auchan nem bocsátott el dolgozót, ami komoly erőfeszítés eredménye. A vállalat minden takarékossági intézkedést meglépett már az elmúlt időszakban, hogy a munkahelyeket megőrizze. Az Auchan 2011. évi eredményei a 7 milliárd forintot meghaladó veszteséggel, és a 2012. év első két hónapjában a fogyasztás gyengülését jelző adatok alapján hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a javasolt béremelést biztosítani tudnák.

„Az idei évre remélt gazdasági eredményeink javulásával azonban tervezzük a bérek további emelését, ahogyan eddig, úgy a jövőben is” – tette hozzá a vezérigazgató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.