Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2011. Február 15. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elmaradt a várttól a magyar infláció - 4 százalékkal emelkedtek az árak januárban

Elmaradt a várttól a magyar infláció - 4 százalékkal emelkedtek az árak januárban

Emelkedtek a fogyasztói árak idehaza. Januárban 4 százalékkal emelkedtek az előző év januárjához viszonyítva és 0,7 százalékkal haladták meg a tavaly decemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A piac előzetesen 4,3 sz

1 hónap alatt – 2010. decemberhez viszonyítva – a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai emelkedtek, 1,9 százalékkal. Nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs, a cukor, az étolaj , a liszt , valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal drágultak. Az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedés volt az egyéb cikkek körében ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal nőtt. A háztartási energia és a szeszes italok, dohányáruk esetében átlag alatti áremelkedés volt. Szintén átlag alatt emelkedtek a szolgáltatások árai, ezen belül a postai szolgáltatások ára átlagosan 9,2, a szemétszállítás díjtételei 2,9, a helyi tömegközlekedésé 1 százalékkal növekedtek. A ruházati cikkekért átlagosan 3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

12 hónap alatt, 2010. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,4 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,2 százalékkal növekedett a háztartási energia ára. Szintén átlag felett, 6,2 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,5 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások átlag alatti, 2,5 százalékos árnövekedésén belül a távolsági utazás 8,7, a szemétszállítás 4,8, a helyi tömegközlekedés 4,4 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Az EU 27 tagországában 2010. decemberben a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009. decemberben. A legkisebb áremelkedést Szlovákiában és Hollandiában, a legnagyobbat Romániában és Észtországban mérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.