Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. November 14. 12:00, szerda | Helyi

Irodalmi séta a könyv győri ünnepén

Irodalmi séta a könyv győri ünnepén

A program kapcsán Csobayné Pintér Évát, a TAPS – Új Érték-díjas GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetőjét kérdeztem.

Litera-Túrára készülsz a könyv győri ünnepén, mint minden évben, most a 18. Győri Könyvszalon idején is.
A GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok sétáinak, programjainak összeállításában mindig arra törekszünk, hogy tudjunk aktuális eseményekhez, évfordulókhoz is kapcsolódni és ezzel egy újabb színt „feltenni” a kínálati palettára. A TAPS-díj büszke birtokosaiként méginkább feladatunknak érezzük az érték teremtést és az érték közvetítést.
Győr kulturális értékekben különösen gazdag, ezekből tudunk válogatni és tematikusan kapcsolódni egyes eseményekhez is. Ez részben a szervezők felkérésére történik, például a Győri Művészeti – Fesztivál és Művelődési Központ által szervezett fesztiválokhoz kapcsolódva, részben „önszorgalomból”, függetlenül a szervezőktől, de az adott hétvége eseményeihez kapcsolódva. Ez utóbbi történik a Litera-Túra esetében is.
Valóban immár 18. alkalommal várja a legnagyobb vidéki könyvfesztivál az olvasás és az irodalom kedvelőit.
Mi irodalmi sétára készülünk emiatt. Azokat a helyeket látogatjuk meg vendégeinkkel, ahol szobrok, emléktáblák az irodalmi élet győri vonatkozású történeteinek felidézésében segítenek. Életrajzi történetek, szerelmek, különös házasságok, haladó szellemű írók, költők életműveinek érdekességei adják meg a séta sztorijainak alapját. Ezekből válogatok, miközben a belvárosban barangolunk.


Milyen szerepet játszanak az életedben a könyvek, hogyan készülsz a sétákra?
Nagyon régi és nagyon jó barátságban vagyok a könyvekkel. Olvasok, mert szórakoztat, kikapcsol, elvarázsol más világba, más korba, más életbe. Olvasok azért is, hogy aztán mesélhessek.
Az idegenvezetőktől nagy tájékozottságot és sok érdekes, szórakoztató történetet vagy hiteles adatokat, információkat várnak a vendégek. Ezeket sok-sok olvasgatással lehet összegyűjteni.


Hamarosan a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok, ezen belül pedig az Angyalséták 5 éves szülinapját is ünnepelni fogjátok. Hogyan készülsz erre az alkalomra?
5 év telt el azóta, hogy egy szakmai kihívásként feltettem a győrieknek a kérdést: „Győr az angyalok városa?” Ez a kérdésfeltevés elég messze vezetett minket. Az egy éves szakmai kihívás tapasztalatai és a résztvevő vendégek lelkesedése, érdeklődése újabb és újabb ötletek megvalósítására sarkallt, de az angyalok témája minden adventi időszakban visszatér, immár Angyalséta néven.
Nagy örömmel készülök erre az időszakra. Minden év újabb élményeket, meglepetéseket tartogat. Így lesz ez idén is! Hálásak vagyunk Sárai-Szabó Kelemen atyának, aki évről évre lehetővé teszi, hogy vendégeinkkel titkos ajtók mögé is bekukkantsunk és meglátogassuk a Makovecz-kápolnát. December 1-jén, az Angyalséták 5. születésnapján, egy exkluzív programra indulunk Kelemen atyával, aki a Bencés templom felújításának kulisszatitkaiba enged bepillantani és olyan kincseket is megmutat, amit eddig soha nem láthattunk. Ez meg fogja dobogtatni a séták rajongóinak szívét!
Ezen a különleges alkalmon kívül még kettő adventi szombaton nézhetünk együtt az angyalok szemébe és készülhetünk egy különleges hangulatú sétán az ünnepekre. Nagy öröm számomra, hogy vannak vendégeink, akik minden évben visszatérnek erre az adventi sétára és elmondásuk szerint lenyugszanak, töltekeznek.

A Könyvszalonra visszatérve: Melyik az a könyv, amit biztosan megkeresel a 18. Győri Könyvszalonon és miért?
Mindig vannak várva várt új megjelenések a könyvkínálatban, akad köztük olyan is, amivel nem bírtam kivárni a Könyvszalont. Biztosan lesz olyan is, amibe ott fogok beleszeretni. Még sosem tudtam könyv nélkül hazamenni a Könyvszalon programjairól, de várom a Pódiumbeszélgetéseket és a Kortársasjátékot is.

A Litera-Túra sétát kiknek ajánlod?
A Litera-Túrát azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kicsit visszapillantani a város irodalmi életének emlékeire egy kellemes sétán, velem.
Szeretettel várom az érdeklődőket vasárnap erre a délelőtti programunkra, utána együtt mehetünk a Könyvszalon további programjaira.

Ha most leülhetnél valakivel egy kávé mellé beszélgetni, kit választanál és miért őt?
Különösen érdekelnek az élettörténetek, emberi sorsok, érdekes és meghatározó fordulatok, események az emberek életében, hiszen ez nagy hatással lehet az alkotóművészek munkájára. Akár más értelmet kaphatnak műveik, ha kicsit jobban megismerhetjük azt a korszakot, amiben éltek és személyes történeteiket, gondolataikat, érzéseiket. Jó példa erre Nyári Krisztián könyveinek népszerűsége, de nagy kedvencemmé váltak Náray Tamás írásai is. Azt hiszem nagy asztalt foglalnék, hogy többen is elférjenek és együtt kávézhassunk, hiszen mindenkinek megvan a maga regénye.

Köszönöm a riportot!

Én is köszönöm és szeretettel várok minden kedves érdeklődőt a sétákon!

A sétákról további információt találsz honlapjukon és itt tudsz jelentkezni: http://www.gyeregyorbe.hu/varosnezo-setaink/aktualis-programunk/litera-tura

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.