Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2018. Október 25. 20:57, csütörtök | Belföld

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

A Szabadság híd alatt, az alacsony vízállásnak köszönhetően láthatóak a folyóban az egykor felrobbantott híd maradványai.

A városnéző sétákat szervező Miénk a Ház projekt tett ki a Facebook-oldalára egy fényképet, amely szerint a mai Szabadság híd alatt a Dunában láthatóvá váltak az egykori Ferenc József híd maradványai.

A mai Szabadság híd helyén álló hidat 1896. október 4-én adták át az uralkodó Ferenc József jelenlétében, aki maga verte be az utolsó szegecset a hídba, amelyen két évvel később a villamosközlekedés is elindult. A hidat 1945 januárjában végül a megszálló német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején.

Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet a jégzajlás sodort el 1946 januárjában.

Végül az eredeti tervek alapján újragyártották a híd középső, felrobbantott szakaszát, és 1946. augusztus 20-án az elsőként újjáépített új hidat már Szabadság híd néven nyitották meg a forgalom előtt, és bár beleépítettek egyes, a Dunából kiemelt hídroncselemeket, a felrobbantott híd egyes részei azóta is a folyóban hevernek.

Forrás: hvg.hu

Kép: Miénk a Ház Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

2024. Augusztus 14. 07:40, szerda | Belföld

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Szerdától vasárnapig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

2024. Augusztus 14. 07:36, szerda | Belföld

MOHU: elérte a százmilliót a visszaváltott italcsomagolások száma

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok, dobozok és üvegek száma a magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben (DRS) -

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Belföld

Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba