Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Szeptember 24. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.

Előkészületben a 86-os főút korszerűsítése

Előkészületben a 86-os főút korszerűsítése

Megújulhat a 86-os főút Zalalövő és Szombathely között: a tervek szerint két elkerülő út épül több mint 50 kilométeren, továbbá felújítják és helyenként szélesítik az útpálya burkolatát. A beruházások előkészületei várhat

A 86. számú főút a tőlünk északra fekvő államok és a koperi kikötő közötti közlekedőfolyosó egyik útvonala, így a nagy kamionforgalom miatt sürgető a térségünkön áthaladó szakaszon a burkolat megerősítése, a településeket elkerülő nyomvonal egyidejű megépítésével. Az országos főút több szakaszát újítják fel jelenleg is, valamint már átadtak a forgalomnak felújított, illetve települési elkerülő szakaszokat. Jelenleg a 25,4 és 77,8 kilométerszelvények közötti szakaszokon tervezett beruházások előkészítése folyik.

Jelenleg az Egyházasrádócot, Nádasdot, illetve Zalalövőt elkerülő, valamint több új nyomvonalú szakasz megépítéséhez, továbbá a régi nyomvonalon futó szakaszakon a burkolat 11,5 tonna tengelyterhelésre való felújításához szükséges dokumentációt készítik el. A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

Egyes szakaszokon előkészületben van a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése. Más szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció. A jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A tervezésben, illetve a nyomvonalak kialakításában a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott UNITEF Szalamandra Kft., az Utiber Kft, valamint Vianovaplan Kft. vett részt.

„A beruházással a térség helyzete várhatóan számottevően javul a munkahelyteremtő beruházásokért folyó versenyben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A felújítandó, illetve a megépítendő útszakasz jelentős részén a tervek szerint vadvédő kerítést is építenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak hálózatba történő illeszkedését is figyelembe veszik.

A beruházások előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton