Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2021. Január 07. 17:02, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Előrehozott parlamenti választásokat írtak ki Koszovóban

Előrehozott parlamenti választásokat írtak ki Koszovóban

Feloszlatta a koszovói parlamentet és előrehozott választásokat írt ki február 14-re Vjosa Osmani, az elnöki teendőket ellátó házelnök - közölte a pristinai sajtó csütörtökön.

Az előrehozott parlamenti választásokat azt követően kellett kiírni, hogy a koszovói alkotmánybíróság a múlt hónapban érvénytelennek nyilvánította a kormány megválasztását.

A testület indoklása szerint a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, mert Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő szavazata - amely nélkül nem alakulhatott volna meg a kormány tavaly júniusban - érvénytelen volt.

Koszovóban mintegy tíz éve egyetlen kormány sem tudta kitölteni hivatali idejét, ami miatt a lakosság kiábrándult az országot függetlensége kikiáltása óta irányító volt szakadár vezetőkből, és a másfél évvel ezelőtti választásokon a szociáldemokrata-nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) lett az ország legnagyobb pártja. Az elhúzódó koalíciós tárgyalásokat követően Albin Kurti alakíthatott kormányt, amely azonban néhány hónap után összeomlott, és Kurtit Avdullah Hoti váltotta a kormány élén.

Hoti úgy szerezte meg a megválasztásához kellő többséget a parlamentben, hogy őrá szavazott Arifi, akit 2018-ban 15 hónap börtönre ítéltek, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el. Az alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben.

Vjosa Osmani házelnök november elején vette át az államfői teendőket, miután Hashim Thaci köztársasági elnök lemondott, amikor megtudta, hogy a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.