Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 16. 10:30, péntek | Helyi
Forrás: 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Először indulnak kötelékben külhoni szolgálatra a győri alakulat katonái

Először indulnak kötelékben külhoni szolgálatra a győri alakulat katonái

Az MH EUFOR-kontingens tizedik váltását búcsúztatták el december 15-én, csütörtökön Győrött.

A bosznia-hercegovinai misszióba készülő katonákat Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka köszöntötte, majd Hankóczi Gergely őrnagy, a kontingens református tábori lelkésze áldotta meg a Papp Tamás alezredes által vezetett kiutazó állományt.

Mint beszámoltunk róla, sikeresen zárult az MH EUFOR-kontingens tizedik váltásának több hónapos, misszió előtti, elméleti és gyakorlati felkészítése; a magyar katonák 2012 január közepén kezdik meg fél évig tartó missziós szolgálatukat Szarajevóban.

A külszolgálatra készülőket - elöljáróik, hozzátartozóik és a meghívott vendégek jelenlétében - december 15-én, csütörtökön búcsúztatták el a győri laktanyában.

A közel 150 katonából álló kontingens állományának többsége az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől, illetve a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől érkezett; a győriek első alkalommal vesznek részt kötelékkel egy külföldi misszióban.

Az ünnepségen - amelyen többek között részt vett Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere, dr. Háncs Enikő, a Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal megbízott kabinetvezetője, dr. Lackner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint Nyers József mérnök ezredes, a szentesi ezred parancsnoka - Domján László vezérőrnagy köszöntötte a felsorakozott katonákat. Az MH ÖHP parancsnoka hangsúlyozta: a bosznia-hercegovinai küldetés kiemelt jelentőséggel bír hazánk számára, hiszen alapvető nemzeti érdekünk a balkáni stabilitás fenntartása. Hozzátette: magyar katonák a kontingens mellett az EUFOR-parancsnokságon is teljesítenek szolgálatot.

Domján tábornok kifejezte elismerését a misszió előtt álló váltás tagjainak, akik a zárógyakorlatuk során kiválóan vizsgáztak. Egyszersmind arra kérte a katonákat, hogy soha ne becsüljék le a veszélyt, s arra is felhívta a figyelmet, hogy a kontingens igazi ereje a közösségben rejlik. Aláhúzta: bízik abban, hogy már a felkészülés során sikerült összekovácsolni egy közös célért együtt dolgozni akaró és tudó közösséget, amelynek tagjai mindig, mindenben számíthatnak egymásra.

„Önök egy csapat. Egy a feladat, egy legyen a végrehajtás is" - mondta, majd így folytatta: „Soha ne feledjék, hogy mindenkit hazavárnak szerettei, akikre szintén nagy teher hárul, hiszen ebben a helyzetben a katona számára elsődleges fontosságú a biztos, szeretetteljes hátország".

Az ünnepi beszéd után Hankóczi Gergely őrnagy, a kontingens református tábori lelkésze áldotta meg a kiutazó állományt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?