Városlista
2023. december 8, péntek - Mária

Hírek

2019. Augusztus 01. 05:00, csütörtök | Belföld

Előzetes letartóztatásban a Viking Sigyn kapitánya

Előzetes letartóztatásban a Viking Sigyn kapitánya

A bíróság elrendelte a Hableány katasztrófáját okozó hajó ukrán kapitányának előzetes letartóztatását.

A Duna budapesti szakaszán 2019. május 29-én, az esti órákban történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség tegnap indítványozta a letartóztatást.

Az ügyészség közleményében azt írta, hogya megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, vagyis a nyomozók már 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával és veszélyhelyzet előidézésével is meggyanúsították Jurij C.-t. Jurij C.-t a 28 halálos áldozatot követelő, dunai hajóbaleset miatt tartóztatták le.

Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, és csak így biztosítható a kapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró ma döntött az ügyben.

Május 29-én 21.05 perckor a Hableány turistahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval, és mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista és idegenvezető, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott. Hét embert sikerült kimenteni közülük.

A kapitány korábban néhány napot már töltött előzetesben, de csak addig, amíg ki nem fizette az óvadékot. Ennek fejében elengedték. Hétfőn a Kúria az ügyészség kezdeményezésére kimondta, hogy az a határozat törvénysértő volt, az ukrán kapitányt valójában törvényesen nem lehet óvadék ellenében szabadon engedni.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Mónus Márton

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.