Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 21. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Elpusztult állatok, elázott termőföldek, jelentős károk a nagy belvíz miatt

Elpusztult állatok, elázott termőföldek, jelentős károk a nagy belvíz miatt

A Dunán levonult árhullám miatt nemcsak az ország keleti részén, de a nyugati megyékben is jelentős belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A Hanságban és a Rábaközben nyolc szivattyútelep dolgozik teljes kapacitással, hogy lakot

Ameddig a szem ellát, tengerben áll a szanyi határ. Egy közösségi videomegosztó oldalra feltöltött felvételen is jól látszik: óriási területen úsznak a szántóföldek.

Az ingoványossá vált mezőkről és erdőkből az állatok a főút felé menekülnek. Ez a vesztük.

Mivel a gazdák nem akarják mindenüket veszni hagyni, a bátrabbak megpróbálnak a traktorjaikkal a földekre merészkedni. Kevés sikerrel.

Horváth János gazdálkodó: "Kukoricát szeretnék bele, de hát tavasszal hogyan jön be még az eső rája, nem tudni. Több mint valószínű, hogy jó nem lesz."

"Megjósolhatatlan, hogy mikor lehet itt normálisan munkát végezni" - teszi hozzá Németh Levente. A szanyi gazdálkodó is azt mondja, az idei termés 40-60 %-a odaveszhet a víz alatt.

Németh Levente, Szany: "Ahol el van vetve, ott kiritkítja a gabonát, foltokba, erősebb gyomosodás lesz emiatt, ahol kiritkul, valamint a szántásokat sem tudtuk befejezni, több területen van, ahol ki kellett hagyni emiatt nagyobb darabokat, de több hektárnyi van, aminek a fele nincs is megszántva."

"Saját földjeimet úgy próbálom megmenteni, hogy magam ásom ki, és magam vezetem le a vizet, ha ugyan van még hová levezetni" - fogalmaz Németh Gergely. A rábaközi nagyközség polgármestere állítja, hiába pályáztak belvíz-elvezető rendszer kiépítésére, kérelmüket az elmúlt 5 évben rendszeresen elutasították.

Németh Gergely polgármester, Szany, független: "Pályáztunk sokat, próbálkozunk ezzel a jövőben is, de ezzel az indokkal, ha továbbra is elutasítanak bennünket, hogy itt még nem volt katasztrófa... Kissé nevetségesnek tartom, mivel mifelénk a katasztrófát megelőzni szokták, és nem utólag kezelni."

400 ezer hektárnyi termőföldet borít már belvíz hazánkban, emellett 600 ezer hektár vizesedett át annyira, hogy képtelenség megmunkálni. Árvíz és belvíz miatt eddig 180 embert kellett kitelepíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.