Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 02. 11:00, szombat | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti - fotó: illusztráció

Elsodort a lavina három hegymászót a Kelemen-havasokban, egyikük túlélte, kettőt keresnek

Elsodort a lavina három hegymászót a Kelemen-havasokban, egyikük túlélte, kettőt keresnek

Három hegymászót sodort el a lavina pénteken az észak-erdélyi Kelemen-havasokban, egyikük túlélte, kettejüket nagy erőkkel keresik.

A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a baleset történt.

Amint a Mediafax hírügynökség beszámolt róla, a lavina 14 óra tájban sodorta el a hegymászókat. Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobiltelefonon riaszthatta a hegyi mentőket. A riasztás már azután történt, hogy a térségben besötétedett.

A katasztrófavédelem illetékes szóvivője elmondta: 38 tűzoltó, kilenc csendőr, 14 hegyimentő és a Kelemen-havasok Rezervátumának két munkatársa indult az eltűntek keresésére. Egy keresésre kiképzett kutyát is magukkal vittek. A mentőknek sikerült megtalálniuk a riasztást leadó tűzoltót, aki megsérült a lavinában.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint két lánctalpas mentőjárművet és egy világító ballont is a helyszínre vittek, hogy éjszaka se kelljen abbahagyni a keresést.

Az ünnepi zászlókitűzést 2013 óta évről évre megszervezi a dornavátrai (Vatra Dornei) hegyimentő-szolgálat. Ennek keretében a Dornai-medencét körülvevő négy legmagasabb csúcsra visznek fel román zászlót a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csoport a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta.

Címkék: erdély, hegymászó, lavina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése