Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. November 02. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Elszakadtak a kötelek – megmozdult az ajkai zagytározó fala

Elszakadtak a kötelek – megmozdult az ajkai zagytározó fala

Megmozdult az ajkai tízes zagytározó fala hétfő délelőtt, a repedések néhány centivel nőttek. Az iszap a tározó falának alsó részére gyakorol nyomást, a fal ezért befelé mozdult. Közben Kolontáron az utolsó simításokat végezték

Töttős Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az ajkai tározó sérült északi falán lévő repedéseken hétfő délelőtt néhány centis mozgást észlelt a megfigyelést folyamatosan végző veszélyfelderítő csoport, miután némi talajmozgást észleltek. Az iszap a tározó falának alsó részére gyakorol nyomást, a fal ezért befelé mozdult.

A szóvivő hozzátette: a geodeták szakmai véleményét figyelembe véve a katasztrófavédelem helyi irányítói a szükséges lépéseket megteszik. Ezekről azonban a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, hozzátéve, hogy a környező települések nincsenek veszélyben.

Töttős Györgyi hozzátette: mint ismert, a repedések fölött már korábban köteleket feszítettek ki, melyek szakadása jelzi a fal mozgását. Ezek a kötelek szakadtak el hétfő délelőtt, jelezve a repedés növekedését és a fal befelé dőlését.

36 katona 6 nap alatt felépítette

Az utolsó simításokat végezték hétfőn délután a Torna patakon átívelő kolontári közúti hídon. A 20 tonnás teherbírású átkelőt napokon belül átadják a közúti forgalomnak. A korábbi hidat a kiömlő vörösiszap mosta el.

A közúti hidat 36 szentesi katona 6 nap alatt építette újjá. Az állandó átkelő vascölöpökön áll, és a ráépített fapallókon hajthatnak át hamarosan a járművek.

Eddig egy ideiglenes híd állt ezen a helyen, de ezt csak a gyalogosok használhatták, és egyszerre legfeljebb egy, a mentésben résztvevő autó hajthatott rá.

Kitakarítottak

A vörösiszap-áradat által sújtott három Veszprém megyei település utcáit hétfőre sikerült megtisztítani - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Töttős Györgyi hozzátette: Somlóvásárhely, Devecser és Kolontár azon részein nem fejezték csak be a munkálatokat, ahol körülbelül 225 házat le kell bontani. A több hétig tartó bontási munkák csütörtökön folytatódnak.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.