Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 10. 07:09, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Eltűnhetnek a permetező repülők

Eltűnhetnek a permetező repülők

Csak szakirányítás mellett és rendkívül indokolt esetben lehet a mező- és erdőgazdaságban levegőből növényvédő szert permetezni – az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A szakirányítónak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel kell rendelkeznie, és mindig a permetezés megrendelője bízza meg, következésképpen ő is fizeti. A megrendelőnek minden évben kijuttatási tervet kell készítenie, amelyet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága hagy jóvá.

A légi permetezés akkor engedélyezhető, ha a növényvédelem másként eredményesen nem végezhető el, illetve a légi kijuttatás – az egészségre és a környezetre – kevésbé veszélyes, mint a földi permetezés. Mezőgazdasági repülést tilos lakóterület felett, és attól 500 méteren belül végezni. Szőlőben és gyümölcsösben rügyfakadás után tilos hormonbázisú gyomirtó szert kijuttatni – olvasható a miniszteri rendeletben.

Mezőgazdasági repülést az végezhet, akinek van érvényes szakszolgálati engedélye, és mezőgazdasági jogosultsággal is rendelkezik. Ez utóbbit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal öt évre adja ki – mondja ki a rendelet.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.