Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Augusztus 14. 07:00, péntek | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

Élveztem minden egyes másodpercét a versenynek!

Élveztem minden egyes másodpercét a versenynek!

Interjú Kovács Sanyi autóversenyzővel.

Egy kemény mezőnyben álltál helyt a hétvégi FRT.HU kupán a kategóriádban.
- Igen, ez így igaz.

Nem kímélt az idő benneteket, sem a versenyautótokat. Ebben a melegben a hűtővizet mennyire kell ellenőrizni? Illetve a guminyomást?
- A csapatom szerelői erre a versenyre még jobban átnézték és felkészítették a Tigrát, mivel a nagy forróságnak köszönhetően sokkal nagyobb az igénybevétele az autónak, mint hűvösebb időben. Beindítás után álló helyzetben, amikor a rajtnál várakoztunk, nagyon figyelnünk kellett a hűtővízre, hogy az üzemi hőfokon túl ne melegedjen jobban. A bemeneteknél nem volt gond, mivel ilyenkor megvolt a visszahűtés. Körönként változtatnunk kellett a guminyomáson, mivel a nagy melegnek köszönhetően sajnos nem maradt állandó mind a négy kerékben. A folyamatos figyelemnek és a nyomásméréseknek köszönhetően mindig sikerült beállítani a nekünk ideálisat.

Két szabadedzés és négy mért kör várt rátok. Ugyanaz a pálya volt mint legutóbb, mennyire vetted könnyebben az akadályt, mint egy új vonalvezetésű pályán?
- Nagyon örültem, hogy nem változtattak a pálya vonalvezetésén, mivel szeretem a gyors és technikás pályákat és ez kifejezetten olyan volt. A júliusi versenyen nagyon jól begyakoroltam először elméletben, majd gyakorlatban is. Akkor sikerült is megfognom a kategóriámban a dobogó harmadik fokát, éppen csak lemaradva a második helytől. A mostani versenyen már a két gyakorló körön is igyekeztem minél jobban a határaimat feszegetni, ez meg is látszódott az autóm viselkedésén is. A két bemenetnél kellett a guminyomással úgy variálnom, hogy a négy mért körömön meg legyenek a számomra ideálisak. A négy mért futamom nagyon jól sikerült, nagyon jó alapidőt mentem és körről-körre szépen javultam. Kemény volt a mostani mezőny és körökön keresztül változott a dobogón állók sorrendje. A végén a dobogóról éppen csak lecsúsztam és a negyedik helyen végeztem. A csapattársam Turák László nagy csatában megszerezte a második helyet.

Szépen terelted az Opel Tigrát, körről körre, terelőtől terelőig. Már el is emelkedett a hátulja egy-egy tempósabbra sikeredett kanyarban.
- Igyekeztem a pálya minden részét kihasználni a minél nagyobb tempó érdekében, ezt sikerült is elérnem. A terelők mellett is és a kanyarokban is nagyon határon autóztam, ami jelen esetben azt jelentette, hogy egy-egy körben a bal hátsó vagy a jobb hátsó kerekem elemelkedett jó pár centire a talajtól.

Ismét két másodpercen beül volt az időd a négy futam alatt, ez már fejlődés, ha így haladsz akkor már csak a bűvös három perc alá kell vinned az idődet.
- A pálya nyomvonalát minden hónapban változtatják, az utóbbi két verseny volt a kivétel. Júliusban nem volt ennyire meleg az aszfalt és a levegő hőmérséklete sem, mint most augusztusban. Nagyon befolyásoló tényezők minden szempontból. Az előző versenyen a második és a harmadik körömben is három perc alatt voltam, most viszont éppen csak fölötte. Úgy gondolom, hogy minden egyes másodperc, amit a pályán töltök a versenyautóval, kizárólag építő és fejlesztő jellegűek a számomra. Igyekszek minden versenyen a maximumot kihozni magamból és az autómból.

Legközelebb Gokart vagy autóverseny pályán láthatunk, vagy esetleg megint beülsz a Formula autóba?
- Augusztus 29-én a Birizdo Kart Kupa következő fordulója lesz a kecskeméti Gokart pályán.
Szeptemberben és Októberben Turák Laci csapattársammal ismét részt fogunk venni Formula autós teszteken, a csapatunkkal a pontos időpontok még egyeztetések alatt állnak.

Köszönet Fekete Lászlónak, a Mogul Racing Team-nek, illetve a NIVO Motorsportnak, hogy rengeteg élménnyel gazdagodtam, és egyre több lehetőséget kapok tőlük.
Köszönöm Turák Lászlónak, aki egyben a csapattársam és a legjobb barátom is, a sok biztatásokat, a sok-sok hasznos versenyzői tanácsokat.

Címkék: autósport, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.