Városlista
2024. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2024. Augusztus 23. 20:15, péntek | Belföld
Forrás: MTI fotó-pixabay

EM: társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

EM: társadalmi egyeztetésen a Nemzeti Energia- és Klímaterv stratégiai környezeti vizsgálata

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) a kibocsátás-csökkentési és zöldenergia-termelési célszámok nagyarányú megemelésével is hozzájárul a klímasemlegességi, fenntarthatósági vállalások teljesítéséhez.

A szakpolitikai dokumentum tavalyi társadalmi egyeztetése után most annak stratégiai környezeti hatástanulmánya véleményezhető 30 napon át - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.

Azt írták, a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) legfontosabb célkitűzései az energiaszuverenitás és az ellátásbiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, a zöld átállás sikeres végrehajtása. Magyarország 2023 nyarán készült el a NEKT felülvizsgált tervezetével. Az Európai Bizottság visszajelzését követően a végleges tagállami dokumentumokat 2024 őszén kell benyújtani.
A stratégiai környezeti vizsgálat (SKV) a környezeti és fenntarthatósági szempontok beépítését, megjelenítését hivatott elősegíteni a szakpolitikai irányokat közép- és hosszú távon meghatározó energia- és klímatervben. Az SKV legfontosabb állítása szerint a vizsgált tizenöt intézkedéscsoport túlnyomó többsége, mintegy négyötöde kedvező hatást gyakorol a környezetre - jegyezték meg.
Az Energiaügyi Minisztérium az átdolgozott NEKT tervezetében az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal szándékszik csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig. Magyarország végsőenergia felhasználása a korábban kitűzött 785 petajoule (PJ) felső határnál alacsonyabb, legfeljebb 750 PJ lehet a következő évtized elején. A megújuló energiaforrások arányát a hatályos 21 helyett 29 százalékra emeli a felülvizsgált energia- és klímaterv tervezete. Az alapvető jelentőségű célszámok módosítása a klímasemlegesség elérése, az energiahatékonyság javítása irányába mutat. Az SKV a felülvizsgálat alatt álló NEKT 2023-as verziójára készült, így a NEKT tartalma és célkitűzései a továbbiakban is változhatnak. Az Energiaügyi Minisztérium az esetleges módosításokhoz figyelembe veszi az SKV megállapításait és a most közzétett dokumentumra beérkező észrevételeket.
Az energia- és klímatervben javasolt intézkedések, beruházások összesített költségigénye több ezermilliárd forintra rúg. A ráfordítások mintegy háromnegyede a működési- és kvótakiadásokban a fejlesztésekkel elérhető megtakarítások révén megtérülhet. A stratégiai környezeti vizsgálat a kormányzati honlapon elérhető, a véleményezési határidő 2024. szeptember 22. - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 23. 18:24, péntek | Belföld

PM: a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát

A kedvezőtlen külső hatások ellenére a kormány stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány mintegy 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét.

2024. Augusztus 23. 15:14, péntek | Belföld

Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME gólyatáborában történtek miatt

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt.

2024. Augusztus 23. 08:27, péntek | Belföld

Devizapiac - Erősödött a forint péntek reggelre

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

2024. Augusztus 22. 18:00, csütörtök | Belföld

ORSZÁGOS HATÁRRENDÉSZETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt nap eseményei számokban.