Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 10. 11:51, kedd | Helyi

Ember vízből mentése, árvíz elleni védekezés. Minősítő kvalifikációs gyakorlat az Aranyparton

Ember vízből mentése, árvíz elleni védekezés. Minősítő kvalifikációs gyakorlat az Aranyparton

2017.10.06-07 jeles dátum volt a Moson Mentőcsapat életében.

Megrendezésre került ugyanis az a komplex minősítő gyakorlat, mely a mentőcsapat kvalifikációjához rendkívül szükséges ahhoz, hogy a következő 5 évben is bizonyíthassa szakmai rátermettségét.

Egy 36 órás gyakorlat keretei között vált bizonyossá a csapat maximális rátermettsége és emberközpontú hozzáállása. A Moson Mentőcsapat egy civil szervezet, mely szakmailag képzett, felkészült szakemberekből áll. Ahhoz azonban, hogy tevékenységüket kvalifikált módon tudják végezni, szükséges a szervezet folyamatos továbbképzése. Hiszen képességük, hozzáállásuk és képzetségük alapján maximálisan alkalmasak minden vészhelyzeti eseménybe történő beavatkozásra, legyen szó árvízvédelemről, rendkívüli időjárási vészhelyzetekből adódó bármely nemű mentési és védekezési szituációról. A gyakorlatok legfőbb célja az volt, hogy a mentőcsapat árvízi és vízi mentési képességeit, azon kvalifikációs szakmai követelményeken belül teljesítse, mely a megfelelő szakmai irányelveken keresztül a nemzeti minősítés megújítását jelentheti számukra. Ehhez a csapatnak a következő mentési gyakorlatokat kellett elvégeznie:


-Táborépítés
-Vízen történő szállítás
-Ember vízből mentése
-Szivattyúzás
-Vízkormányzás
-Homokzsákolás
-Nyúlgát építés
-Buzgár elfogás
-Bordás megtámasztás
A felsorolásban is láthatjuk, hogy a feladatok valóban, jellegükből fakadóan olyan veszély helyzetet szimuláltak, amely bármelyik pillanatban megtörténhet, szükségessé téve ezzel az azonnali beavatkozást. A megmérettetésen a következő csapatok vettek részt:

-Fertő-tavi Speciális Kutató-Mentők
-Győri Speciális Mentők
-BRFK DVRK Vízirendőrség Farkas József vezetésében
-Győri Búvár SE
-Magyar Vöröskereszt
-Tűzoltóság
-Katasztrófavédelem
-Kunszigeti Önkéntes Tűzoltó Egyesület
-Győrszemere Önkéntes Tűzoltó Egyesület
-Dr.Ritter Andrea pszichológus
-Felső-dunai Vízipolgárőr Egyesület

A mentés a következő feltételezett szituációkat tartalmazta:
első szituáció:
Az elmúlt időszak fokozott csapadékmennyiségének köszönhetően a németországi és osztrák vízgyűjtő területeken, valamint a hozzájuk tartozó hegyi patakokban, akkor vízmennyiség keletkezett, melyet a csatornarendszer már nem tudott megfelelően elvezetni, ennek köszönhetően árhullám jött létre, melynek levonulása a folyamatos csapadék utánpótlás miatt rendkívül lassú. Ennek eredményeképpen a Dunán jelenlévő árhullám visszaduzzasztja a Mosoni-duna és a Rába vízrendszerét, amely fenyegető hatással van a környező településekre árvízi vonatkozásban. A rendkívüli árhullám, illetve a fokozott csapadék utánpótlás miatt elengedhetetlenné vált az azonnali felkészülés az árvízi védekezésre, illetve a szükséges területeken a lakosság kitelepítésére és befogadására történő előkészület. Emiatt a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon, az ebbe bevonható szervezetek riasztását azonnal megkezdték. A csapatok a riasztást követően azonnal a potenciális helyszínekre érkeztek és elkezdték a szükséges beavatkozások végrehajtását. Felépített gátakkal és buzgárelfogókkal, valamint vízkormányzással avatkoztak be a levonuló áradásba, emellett folyamatos szivattyúzással akadályozták meg hogy a nagy mennyiségű víz a lakott területeket ne veszélyeztesse. A mentésben az összes jelenlévő civil szervezet együttesen, tapasztalataikat és erejüket összeadva vett részt. Képeink tartalmazzák a felépített gátakat, buzgárelfogókat, a homokzsákolást. Remek munkát végeztek.

második szituáció:
A Mosoni-duna városi szakaszán egy kirándulóhajó vezetője rosszul lett, vízbe esett, miközben hajója irányíthatatlanul sodródott a folyón. A feladat egyértelmű volt és azonnali beavatkozást igényelt:
Vízen történő keresés, vízből történő mentés, azonnali elsősegélynyújtás.
A mentésben két szervezet vett részt, a Győri Speciális Mentők, Mátis Csaba vezetésében, illetve a Fertő-tavi Speciális Kutató-Mentők, Gáncs Gábor vezetésében. E két szervezet már sok alkalommal bizonyította szakmai rátermettségét és egymással történő együttműködésének jó hatásfokát.
Most sem volt ez másképp és ahogy a képek is bizonyítják, ebben az esetben is tökéletesen hajtották végre a feladatot, támogatva és biztosítva egymás munkáját.
Minimális idő alatt találták meg és mentették ki a vízbe esett, bajba jutott embert.
Elsősegélynyújtásban részesítették, állapotát stabilizálták, gyors, szakszerű és kiemelkedően precíz munkát végeztek.


harmadik szituáció:
Fiatalokból álló kirándulócsoport tagjai kerültek bajba egy szigeten.A rendkívüli árvíz és a helyismeret hiányának köszönhetően pontos pozíciójukat nem tudták meghatározni.A folyamatosan áradó víz miatt életük veszélybe került.A feladat itt is egyértelmű volt:
Vízen történő keresés, vízből történő mentés, ha szükséges azonnali elsősegélynyújtás.
A mentésben szintén a Győri Speciális Mentők és a Fertő-tavi Speciális Kutató-Mentők vettek részt.
Mátis Csaba elmondása szerint az ilyen szituációkban rendkívül fontos a reakcióidő, hogy a bajba jutott ember azonnal felismerje az adott helyzeten, hogy nem tudja saját képességeivel megoldani és a lehető-leggyorsabban kérjen segítséget.
Csaba elmondta azt is, hogy ilyen esetekben minden perc számíthat, hiszen a folyamatosan áradó víz életet veszélyeztethet és annak sem iránya, sem mértéke előre nem meghatározható.
A Fertő-tavi Speciális Kutató-Mentő csapat itt is, ahogy már annyiszor bizonyította rátermettségét.
A Gáncs Gábor által vezetett csapat nagy hatásfokú és szervezett munkájának köszönhetően a kirándulócsoport tagjait minimális idő alatt megtalálták, a mentési feladatokat elvégezték, átszállítva őket egy táborhelyre, majd ott a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak átadva.A Győri Speciális Mentők és a Fertő-tavi Speciális Kutató-Mentők ebben az esetben is kimagasló minőségű munkát végeztek.

A Bakony, a Turul és a Moson Mentőcsapatok búvárai eközben a hegyeshalmi bányatavon bizonyították be szakmai rátermettségüket, szintén mentési, tájolási, árvízvédelmi feladatok sikeres elvégzésével.
Szombat délután egy minősítő bizottság látogatta meg az Aranypartot.
Összefoglalták kiértékelt véleményüket a mentőcsapatok munkájával kapcsolatban és egyben meg is köszönték azt. De a leglényegesebb és nap fénypontja mégis az volt, amikor bejelentették hogy a megmérettetésben részt vett szervezetek mindegyike példaértékűen elvégezte a rábízott mentési feladatokat, sikeres minősítést szerezve ezzel az előttük álló 5 évre is.
Ehhez kívánunk mi is az elkövetkezendő 5 évre is nagyon sok sikert, megköszönve minden szervezet eddigi munkáját és erőfeszítését.

Szerző: Petz Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.