Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 25. 16:47, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Emberölés miatt tíz év börtönre ítélték egy volt debreceni egyetemista támadóját

Emberölés miatt tíz év börtönre ítélték egy volt debreceni egyetemista támadóját

Jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla hétfőn egy férfit, aki 2004-ben olyan súlyosan bántalmazott egy debreceni egyetemistát, hogy az három nappal később belehalt sérüléseibe

- közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel. Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa 10 évre enyhítette az első fokon kiszabott 12 év börtönbüntetést, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy a Debreceni Törvényszék megalapozott tényállás mellett helyesen minősítette a vádlott cselekményét: a vádlott nem akarta megölni a sértettet, de az erőbehatások száma és intenzitása is arra utalt, hogy belenyugodott a sértett halálába.

Az ítélőtábla nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a sértett agresszív magatartása is közrejátszott a cselekményben, valamint azt, hogy a vádlott az eltelt 12 év alatt nem tanúsított a társadalomra veszélyes magatartást.

E körülményekre figyelemmel az első fokon kiszabott büntetés túl súlyos, annak lényeges enyhítése volt indokolt - közölte a bíró.

A bírósági ténymegállapítás szerint a sértett, aki 2004 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetem jogtudományi karán, október 4-én két barátjával egy nagyerdei szórakozóhelyen sok alkoholt fogyasztott, többekkel szóváltásba keveredett. Ezen az estén a vádlott is ugyanott szórakozott a barátaival, ő is alkoholt fogyasztott.

Hajnalban nagyjából egy időben, hajnali 3 óra körül indultak el a szórakozóhelyről. A vádlott kissé lemaradva ment a barátai mögött, útközben csatlakozott hozzá a sértett. Szóba elegyedtek, majd nem tudni miért, vitába keveredtek egymással. A szóváltásnál több ekkor nem történt köztük.

A vádlott a nagyerdei Békás tónál érte utol két barátját, majd visszafordult, hogy tisztázza a korábbi nézeteltérést. A sértett és a vádlott a gyógyfürdő melletti játszótéren találkozhatott, ott az egyetemista egy sörösüveggel arcon vágta a férfit, akinek vérezni kezdett az arca. A sértett a sérülés láttán menekülni próbált, de a vádlott üldözőbe vette, és amikor utolérte, dulakodni kezdtek. Az egyetemistát legalább három nagy erejű ütés érte az orrán és az állán, és a vádlott egyszer a már fekvő sértett arcára taposott.

A vádlott a bántalmazás után elhagyta a helyszínt. Az egyetemista a kórházban három nappal később meghalt. Életét a leggyorsabb orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg.

A vádlott a bűncselekményt követő reggelen megjelent a kórházban, ahol ellátták a sérüléseit. Amikor pár nappal később értesült a sértett haláláról, elhagyta Magyarországot. A férfit 2013. november 8-án Franciaországban fogták el, és november 28-án szállították Magyarországra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.