Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2010. Február 25. 14:52, csütörtök | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Erősen sugároznak a hazai szoláriumok

Erősen sugároznak a hazai szoláriumok

A legfrissebb vizsgálatok szerint a hazai szoláriumok több mint 95 százaléka nem felel meg az előírásoknak, azaz a kelleténél erősebb sugárzást bocsát ki. Ezzel a vizsgálatban részt vevő 10 európai ország között az utolsó előtti hel

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának akciója során a piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen összesen 516 szoláriumágyat ellenőriztek, 10 európai országban.

"Mint kiderült, gyakran sem a sugárzás erősségére, sem a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat nem tartják be a szolgáltatók" - mondta Cserti Istvánné, a MKEH Piacfelügyeleti Osztályának osztályvezetője.

Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg. A felmérés szerint a szoláriumok több mint 95 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak, amely nem haladhatná meg a 0,3 Watt per négyzetmétert. A legmagasabb érték közel ötszöröse volt a megengedettnek. Ráadásul a berendezéseken gyakran az általános jelöléseket sem tüntették fel.

"Nem hívják fel például a figyelmet arra, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat, sőt sokszor a magyar nyelvű figyelmeztető felirat is hiányzik" - mondta a szakember.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és legalattomosabb következménye a bőrrák, amely nem azonnal, hanem néhány év vagy esetleg évtized után alakul ki. A bőrrákos megbetegedések száma egyébként 15-20 évente megduplázódik, amelyért egyebek mellett a nagyon erős sugárzókkal felszerelt szoláriumokat teszik felelőssé.

Az eredmények alapján a tagországok és az Unió illetékesei az akció folytatásáról döntöttek, így a közös szolárium-ellenőrzési akció már 12 tagországban folytatódik 2010-2011-ben.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt