Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2022. Október 10. 10:48, hétfő | PR
Forrás: (x)

Erre szolgál a puffer vezérlés

Erre szolgál a puffer vezérlés

A puffer vezérlés fogalma

A puffer vezérlés fogalma sokak számára ismerősen csenghet, a legtöbben még sincsenek tisztában azzal, hogyan is működik. A puffer vezérlés minden esetben egy puffertartályhoz kapcsolódik, amely tulajdonképpen nem más, mint egy, a fűtésrendszerbe kapcsolt hőenergia tároló. Alkalmazásával a fel nem használt energia tárolhatóvá válik, a szoba hőmérséklete pedig hőfokszabályzóval lesz kontrollálható.

Egy puffertartály a fa- és vegyestüzelésű kazánok esetén hozza a legnagyobb hasznot. Nélküle ugyanis pazarlóvá válik a fűtés. Előfordulhat, hogy a kazánt maximális teljesítményen működtetjük, mikor pedig a lakás felmelegedett, nem teszünk rá több tüzelőanyagot. Így a hőmérséklet jelentősen visszaesik majd.

A másik gyakori eset, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően a kazán csökkenti a tüzelőtérben az oxigén mennyiségét. A tüzelőanyag azonban tovább ég, csupán alacsonyabb hőmérsékleten teszi azt és egyáltalán nem hatékony módon. Ugyan a fűtött térben kiegyenlített lesz a hőmérséklet, a keletkezett hő egy jelentős része mégis a kéményen keresztül távozik, abszolút feleslegesen.

Ez küszöbölhető ki puffertartály segítségével. Miután a szobák elérték a kívánt hőmérsékletet, az a hő, amely egyébként a kéményen keresztül távozna, elkezdi felfűteni a puffertartályt. Miután a víz hőmérséklete kb. 80-85 °C-ra emelkedett, a meleg víz nem a kazánból érkezik majd a radiátorokba, hanem a tartályból. Csak akkor “nyúl” majd újra a kazánhoz, ha a puffertartályban lévő víz hőmérséklete visszacsökkent nagyjából 60°C-ra. Ezzel a módszerrel tehát nemcsak az energián, de azok költségein és a fűtésre szánt időn is spórolhatunk.

Így működik a puffertartály

A puffertartály két, vezetékkel meghosszabbított érzékelőtől kapja a jelet. Ezek a kazánból távozó és az oda visszatérő hőmérsékletet mérik, ahogyan egy hőfokszabályzó kapcsoló is. Akkor kapcsol be, ha felismeri a két érzékelő általi hőmérséklet különbözetet. A működését egy trafó biztosítja. Bizonyos típusaik hőfokszabályzó gyanánt is megállják a helyüket, ezeknél egy minimum hőmérséklet is beállítható.

Működés szempontjából hatalmas jelentőséggel bír a szenzorok helyes elhelyezése. Az egyiknek a kazán előremenő vezetékére, a kazánhoz a lehető legközelebb érdemes kerülni. A másiknak pedig a puffer visszatérő tartályán szükséges helyet kapnia.

Puffertartályból ma már számos típus áll rendelkezésre. Vannak olyan puffertartályok, amelyek esetén egy melegvíz tároló is beépítésre került. Ezek az úgynevezett MHV tartályok. Segítségükkel a melegvíz is biztosítható és nincs szükség külön villanybojler alkalmazására a fűtési szezonban.

Ha ezt nemcsak a fűtési szezonban, de azon kívül is igényeljük, válasszunk egy napkollektorral összekapcsolt puffertartályt. Ha pedig nem egy, hanem két hőcserélő spirállal felszerelt puffertartályt vásárolunk, a napkollektor mellett más hőenergia források (pl. a kandalló) által termelt energia bevezetésére is van lehetőség.

A puffertartály használatának előnyei és hátrányai

Láthatjuk, hogy egy puffertartály felszerelése számos előnnyel szolgál. A fűtési szezonban sem kell állandóan a kazánhoz rohangálni ugyanis akkor, ha a fűtési rendszer puffer vezérlése megoldott. Segítségével az enyhébb napokon elég csupán két naponta befűteni, de még a leghidegebb időben is 5-6 órával eltolható a következő felfűtés időtartama.

Használatával elkerülhető a hőmérséklet ingadozás, valamint növelhető a kazán élettartama. A legnagyobb előnye azonban kétségtelenül a költséghatékonyság, hiszen a puffertartály lehetővé teszi, hogy mintegy 20-30%-kal kevesebb tüzelőanyagot kelljen elhasználni. Ez naponta kb. egy kazánnyi fát jelent. Ezzel pedig a kazán kezelésével töltött időből is faraghatunk.

Hátránya ugyanakkor, hogy az égés optimalizálására nem alkalmas, az olcsóbb modellek ráadásul kijelzővel sem rendelkeznek, ami megnehezíti a használatot. Egy, a heatcontroll.hu oldalán felfedezhető puffer vezérlő segítségével azonban megakadályozható a túlfűtés, hiszen alkalmas a szivattyú és a pótfűtés bekapcsolási hőfokának szabályzására is sok más egyéb funkció mellett. A kazánhoz passzoló puffertartály és az egyéb szükséges kiegészítők vásárlásával kapcsolatban minden esetben kérjük szakember segítségét!

Fotó: https://heatcontroll.hu/image/cache/catalog/Ewelly/EW-M801AH/hofokkulonbseg-kapcsolo-1100x1100w.jpg

Címkék: fűtés, puffer, vezérlés

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 06. 11:24, kedd | PR

Varga Viktor két angyallal bújt ágyba, miután összetörte az autóját

Varga Viktor november végén forgatta le legújabb, Boldog Karácsonyt Mindenkinek! című dalának videoklipjét.

2022. December 02. 08:25, péntek | PR

Felrobbantotta a TikTokot a VALMAR duó

A nemrégiben megjelent, Színvak című VALMAR-sláger egyik napról a másikra berobbant a köztudatba, alig 5 nap leforgása alatt 1 milliós nézettséget ért el a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

2022. November 26. 08:48, szombat | PR

Határidőre készül el a kórház felújítása , bővítése

Ütemterv szerint halad a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztályának felújítása és bővítése.

2022. November 25. 09:57, péntek | PR

K&H: hogyan érdemes kihasználni a Black Friday-akciókat?

Sok gyereket elcsábítanak a boltok által meghirdetett Black Friday-akciók, azonban a fiatalok kívánságlistáin szereplő legtöbb termék a megugró infláció miatt idén jóval drágább, mint korábban.