Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 02. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Értéknövekedés előtt a panellakások

Értéknövekedés előtt a panellakások

Az energetikai korszerűsítések után a rezsiköltségek csökkenése javíthat a panellakások piaci pozícióján, mind az értékesítés, mind a bérbeadás esetén - kommentálta a kormány lakásprogramjának részleteit Kühne Kata, az Otthon Cen

Piaci szempontból azért jó hír a program, mert az Otthon Centrum adatai szerint a válság óta, főleg 2008-ról 2009-re a panellakások árai csökkentek a legnagyobb mértékben, és ezek a felújítások tompíthatják a panellakások értékvesztését. A felújítás a lakás eladhatóságát is javítja, mivel a vevők esetében fontos döntési szempont lehet, hogy az épület átesett-e panel programon vagy sem.

Az alacsonyabb rezsi a panellakások kiadásában is szerepet játszhat. A panellakások az olcsó albérletet keresők körében kedveltek, de az albérlőnek mindig fő szempont a rezsi nagysága. A felújításokkal csökkenni fog a rezsi, ami növelheti a korszerűsített panellakások kiadhatóságát-mondta a Gazdasági Rádiónak Déry Attila, az Otthon Centrum elemzője.

A ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Panel I. alprogramban 950 pályázatnál született támogató döntés, ebből 623 szerződést már aláírtak, ez 32 ezer lakás felújítását jelenti. A fennmaradó 327 pályázat további 12 500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd. A ZBR Panel II. alprogramban jelenleg a 650 befogadott pályázatot készítik elő döntésre, a túlpályáztatás miatt azonban csak 50 százalékuk juthat el első körben a szerződéskötésig, ezek mintegy 23 ezer lakást érintenek.

A Klímabarát Otthon Alprogram pályázatainak feldolgozása zajlik jelenleg, az előzetes adatok alapján idén várhatóan 2000-2200 lakás felújítására lesz lehetőség e konstrukcióban, a pályázatok elbírálása márciusban kezdődhet. A ZBR program anyagi fedezetét a kormány a kvótaeladásokból kívánja fedezni, így a beérkező források függvényében van lehetőség a fennmaradt pályázatok támogatására.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.