Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 09. 09:15, hétfő | Helyi

Estétől retteghetnek a vérszívók

Estétől retteghetnek a vérszívók

Megkezdődik a biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben – közölte a Győr-Szol.

Mint írják, amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 9-én, hétfőn a Győr-Szol megbízásából megkezdődik a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben. A beavatkozás a város közigazgatási területén a szúnyoglárvák elsődleges tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat, tavakat érinti. A várhatóan hétfőn, kedden és szerdán zajló kezelések nagy része külterületen történik, de a lakott részeken is találkozhatunk a kijuttatást végző járművel, főkepp a városi tavak körül, az iparcsatornánál, a gyirmóti és a bácsai városrészekben.

A kijutatott szer csak a szúnyogokra veszélyes

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg illetve utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A kezelés kisebb részben történhet a város lakott részein, de jellemzőbb a környező, külterületi vizes élőhelyeken.

Mi is sokat tehetünk a vérszívók ellen

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.