Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 21. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: MNO

'Eszeveszett őrület'? Három halott egy hét alatt

'Eszeveszett őrület'? Három halott egy hét alatt

Egy héten belül már a harmadik „madárember”, azaz magát szárnyas repülőruhában helikopterről vagy más magaslatról a mélybe vető extrémsportoló halt meg az Alpokban.

Szombaton a Francia-Alpokban egy 41 éves francia férfi halt szörnyet, amikor szárnyas repülőruhában (wingsuit) elrugaszkodott a Dent de l'Arclusac 2041 méteres csúcsáról. Előző nap egy 35 éves lengyel férfi vesztette életét, mert nekicsapódott egy sziklának, miután leugrott a 2234 méter magasan fekvő Pointe de Sans Bet-ről.

Szerdán a francia–svájci határ közelében, svájci területen szenvedett halálos wingsuit-balesetet Mark Sutton brit kaszkadőr, aki a tavalyi londoni olimpia nyitóünnepségén James Bondként szerepelt. Az idei nyár kezdete óta öten vesztették életüket az Alpokban wingsuit-balesetben. Évi 20 halottal a szárnyasruhás repülés a legveszélyesebb a sziklaugró extrémsportok közül. A franciaországi Chamonix-ban tavaly két súlyos baleset után be is tiltották a wingsuitot, de több megszorítással idén újra engedélyezték. A Chamonix-ban működő húszfős wingsuit-klub tagjai a világ legjobb „madáremberei” közé tartoznak, ennek volt tagja Mark Sutton is.

A James Bond-imitátor Sutton 3300 méteres magasságból, helikopterről ugrott a mélybe szárnyas repülőruhában egy háromnapos eseményen, amelyet az Epic TV internetes sportcsatorna rendezett a világ legjobbjainak, hogy bemutathassák tudásukat. Egyelőre tisztázatlan okból Sutton 200-250 kilométeres sebességgel egy sziklagerincnek csapódott, mielőtt kinyílt volna a földet érést lassító ejtőernyője.

Roch Malnuit francia extrémsportoló azt mondta az AFP-nek, szó sincs arról, hogy a wingsuitosok „eszeveszett őrültek” lennének; hangsúlyozta, hogy GPS-t és lézert használva mérik, mikor kell kinyitniuk a biztonságot adó ejtőernyőt. A wingsuitot 1994-ben találta fel a francia Patrick de Gayardon (1960–1998), aki 12 ezer ugrás után maga is egy ejtőernyő-balesetben vesztette életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.