Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2015. Január 07. 13:11, szerda | Bulvár
Forrás: fullank.com

Ettől a szavunk is elakadt! Hihetetlen

Ettől a szavunk is elakadt! Hihetetlen

A Kína északkeleti részében fekvő Harbin városa minden évben egy óriási „jégkirálysággá” alakul át. Idén mintegy 7000 művész és munkás dolgozott a hatalmas jégpaloták, szobrok és egyéb építmények elkészítésén.

A jégváros legdominánsabb építménye minden bizonnyal a híres izlandi templom, a Hallgrimskirkja másolata, melyet további jégfalakkal, tornyokkal és palotákkal egészítettek ki.

Más világhírű épületek másai is megtalálhatók a fesztiválon, a római Kolosszeumtól kezdve a pekingi Tiltott Város palotakomplexumáig. Az épületeken kívül labirintusok, jégszobrok sőt egy 240 méteres jégcsúszda is várja a látogatokat.

Az 1985 óta megrendezett jégfesztivál alapterülete idén összesen 750 ezer négyzetméter, a különböző kompozíciókhoz pedig összesen 300 ezer köbméter jeget használtak fel, melyet a közeli Sungari folyóból nyertek. Nem véletlen, hogy éppen itt rendezik meg a fesztivált: sokan csak a „jeges városként” emlegetik Harbint, mivel a statisztikák szerint itt a leghidegebb és a leghosszabb a tél Kínában, 4-5 hónapon keresztül tartósan -15, vagy akár -30 fokos fagyok is előfordulnak.

Az első vendégek már karácsony előtt, a „próbaüzem” ideje alatt megtekinthették a „jégkirályságot”, de a fesztivált hivatalosan csak ma nyitották meg. A rendezvény része lesz a kínai új év megünneplése is a hagyományos lampioneregetéssel.

A harbini jégváros február 25-ig várja a turistákat a rendezvényre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:57, péntek | Bulvár

A főpolgármester szerint nincs B terv, a Szajnában kell és lehet úszni

A francia főváros polgármestere szerint nem volt és nincs is más alternatíva, mint a Szajnában rendezni az olimpiai nyíltvízi úszóversenyeit.

2024. Augusztus 02. 07:49, péntek | Bulvár

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Szombaton szentelik fel a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát, az Összetartozás temploma az egykori település valamennyi felekezetét képviseli.

2024. Július 31. 07:53, szerda | Bulvár

Filmzenei fesztivált tartanak Balatonalmádiban augusztus közepén

Kilenc formáció lép fel a 2. Balatoni Filmzene Fesztiválon augusztus 9. és 11. között a Kerényi Imre KultMagtárban, a rendezvény alatt filmzenei utcakoncertek is lesznek - közölték a szervezők az MTI-vel.