Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 30. 12:10, szombat | Külföld
Forrás: MTI

EU-csúcs - Német, lengyel lapok véleménye az euróövezetről

EU-csúcs - Német, lengyel lapok véleménye az euróövezetről

Meghajolt Németország a spanyol és olasz nyomás alatt, az euróövezet így elindult a külön-külön vállalt adósságkötelezettségek szétterítése felé, pedig Berlin éppen a tartozások közössé tételét akarta elkerülni - jegyezték meg német lapok a pénteken véget ért uniós csúcstalálkozó eredményeit értékelve.

A szombati lapok a megállapodások közül azt a két pontot emelték ki, hogy az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) a jövőben közvetlenül segíthet meg bankokat, a kormányokat támogató állampapír-vásárlási akciókért cserébe pedig nem kell extra megszorító programot végrehajtani, hanem csak az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait kell betartani, ami egyébként is kötelessége valamennyi tagországnak.
Ez utóbbi elemmel kapcsolatban például a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megjegyezte: sajátos, hogy különleges juttatásra feljogosító teljesítményként jelenhet meg egy olyan alapvető elvárás, mint a jogkövető magatartás.
"Mióta lehet bármit is pusztán a törvények betartásához kötni?" - tette fel a kérdést a FAZ az Euró-kezesség fogságában című írásában.
A lap szerint az olasz és a spanyol miniszterelnök "szemtelen politikai zsarolási manőverrel" kikényszerítette, hogy az euróövezeti bankok feletti közösségi kezességvállalás eszközévé tegyék az ESM-et.
"Ez hihetetlen" - írta a FAZ, hozzátéve: Angela Merkel a hét elején arról beszélt, hogy amíg ő él, nem lesz közösségi garancia az egyénileg felhalmozott adósság törlesztésére, és "még el sem értük a hét végét, Németország máris nagyon közel került ehhez".
A liberális Der Tagesspiegel szerint ezek után már senki nem mondhatja, hogy a megszorító politika erőltetésével Merkel válságba sodorja az eurót.
A kancellár engedett, és ezzel az eurót használó uniós tagországok közössége "újabb lépést tett a közös kezességvállalás felé" - írta a lap kommentárjában.
A baloldali Berliner Zeitung az Angela Merkel két arca című írásában kifejtette: a kancellár engedményeket tett az olasz és a spanyol kormányfőnek, de "nem behódolt, hanem politikai nagyságról tett tanúbizonyságot, hiszen a koalíciós béke fölé helyezte Németország és Európa érdekét". A lap szerint az ESM átalakítása megfelelő lépés, és azt a belátást tükrözi, hogy a válság már nem valami távoli, absztrakt probléma, hanem Németországot is fenyegető veszély.
A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap hétvégi kiadása szerint a lengyel bankszektornak nem kedvezne a bankunióhoz való csatlakozás, a közös európai szabadalom pedig a lengyel vállalkozók jövőjét veszélyezteti. A brüsszeli csúcstalálkozón hozott döntéseket kommentálva a lap Donald Tusk lengyel miniszterelnök szavaira emlékeztetett, aki pozitívumként könyvelte el, hogy Lengyelország - más nem euróövezeti országokhoz hasonlóan - maga dönthet a bankunióhoz való csatlakozásról.
A kormányfő a "testre szabott" európai bankfelügyelet bevezetését kedvezőnek minősítette, mert egyebek között a lengyel letétek uniós garanciáját biztosíthatná, de az ország érdekeit veszélyeztető megoldásokra is figyelmeztetett.
http://archiwum.rp.pl/artykul/1155135_Szczyt_UE_co_z_tego_wynika_dla_polski.html

A Rzeczpospolita külön elemzésében a bankuniót rövid távon az euróövezetet stabilizáló megoldásnak nevezte, amely azonban veszélyt jelenthet a valutaunión kívüli országoknak. Véleménye szerint még a részletek ismerete nélkül is egyértelmű, hogy a lengyel bankszektornak ártana, ha "részben felelősséget kellene vállalnia a spanyol és más zombi bankokért, amelyek képtelenek fennmaradni a piacon a közpénzek infúziója nélkül". A lap azzal érvel: a britek sem akarnak mások hibáiért fizetni, illetve nem engedik, hogy Brüsszel szabályozza belügyeiket. Szerinte a lengyeleknek is ki kell tartaniuk saját elképzeléseik mellett, "hiszen Lengyelországban eddig egy bank sem ment csődbe".
http://www.ekonomia24.pl/artykul/775555,906015-Kurasz--Trzymajmy-sie-z-dala-od-unii-bankowej.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése