Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 28. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Európa elfogadóbb az elnökkel, mint saját hazája

Európa elfogadóbb az elnökkel, mint saját hazája

Friss kutatási eredmények szerint Európa lakossága elfogadóbb az amerikai elnök politikájával szemben, mint maguk az amerikaiak. Kritikus hangok ugyan vannak, de az öreg kontinens továbbra is nagy várakozással tekint Barack Obama tevékenység

A tizenegy európai ország lakosainak mintegy háromnegyede adott elégedettségének hangot Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének nemzetközi politikai tevékenységével kapcsolatban egy transz-atlanti felmérés során, ahol amerikai társaiknak alig fele nyilatkozott ugyanígy saját elnökükről. Az amerikai German Marshall Fund és az olasz Compagnia di San Paolo közös kutatása szerint az elnök népszerűsége saját hazájában az elmaradt látványos gazdasági megerősödés miatt esett vissza, ami a novemberben esedékes félidős választások során a demokrata párt számára komoly veszteséget is eredményezhet.

A kutatás szerint az amerikai elnök a legnagyobb népszerűségnek Portugáliában örvend, ahol a helyiek 88 százaléka fordul bizalommal Barack Obama politikája felé. Az USA 44. elnöke legkevésbé a törökök szimpátiáját élvezi: körükben csak a lakosok 28 százaléka nyilatkozott elfogadóan.

Az eredmények szerint a megkérdezett európaiak 65 százaléka elfogadó Obama oroszországi politikájával kapcsolatban, és bár látványos eredményeket nem sikerült elérnie, a válaszadók 61 százaléka elégedett az elnök éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozóan tett erőfeszítéseivel. A kutatás szerint Európa lelkesedése nem teljesen felhőtlen: az öreg kontinensen megkérdezettek kevesebb, mint fele elégedett azzal, ahogy az elnök az afganisztáni és iraki helyzetet kezeli.

Európa Unió párti

A felmérés során az európaiakat megkérdezték az Európai Unióval kapcsolatos állásfoglalásukról is. E szerint bár a tizenegy ország megkérdezettjeinek csak 38 százaléka tekinti gazdaságilag hasznosnak a közös pénzt, az eurót, 63 százalékuk úgy látja, országa gazdasága számára sok előnnyel jár az Európai Uniós tagság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.