Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Július 28. 12:06, vasárnap | Külföld

Európába is elterjedhetnek a hiper gyors földalatti szállító kapszulák

Európába is elterjedhetnek a hiper gyors földalatti szállító kapszulák

Hat évvel ezelőtt mutatta be Elon Musk – a Tesla, a SpaceX és a The Boring Company alapítója – a közlekedésre vonatkozó radikális elképzelését, a hyperloopot, vagyis a földalatti mágneses meghajtású kapszulákat szállító alagútrend

Azóta számtalan vállalat jött lére, hogy ezt az elképzelést megvalósítsa, és egy holland mérnök, Tim Houter, a Hardt Hyperloop diákoktól származó ötletével – amely ráadásul 2017-ben megnyerte Musk egyik hyperloop versenyét is – Európába hozná az elképzelést.

A mérnök reméli, hogy ezzel a közlekedési eszközzel közelebb hozhatók az európai nagyvárosok egymáshoz.

A holland mérnök terve egy sávváltó technológiának köszönhetően különbözne a többi elképzeléstől: ennek lényege, hogy átkapcsolás, vagy további mozgó alkatrészek segítsége nélkül lehet alagutat váltani.

A mérnök együttműködik a német vasutakkal, a Deutsche Bahnnal, valamint a Tata Steel acélgyártóval, és nemrég egy tesztpályát mutatott be a holland Delft városában. A tervező szerint azonban sokkal nagyobb beruházásra lenne szükség, hogy az általa tervezett alagút 2023-ig megkezdhesse működését.

"A következő szakasz egy nagysebességű teszt létesítmény megvalósítása" – mondta, hozzátéve, hogy az állami szektor támogatását is keresi terveihez.

A hyperloop-technológia támogatói szerint, ez a közlekedési mód előnyösebb lehet a környezet számára és olcsóbb, mint a vonatok és a repülőjáratok.

Forrás: origo.hu

Kép: Hyperloop Technologies Inc., Hyperloop One

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.