Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2019. December 18. 17:12, szerda | Külföld

Év elejétől szabadon felhasználhatjuk Strauss és Balázs Béla műveit

Év elejétől szabadon felhasználhatjuk Strauss és Balázs Béla műveit

Január 1-jétől bővül a szabadon felhasználható szellemi tulajdonjogok listája, a felsorolásban szerepel többek között Margaret Mitchell Elfújta a szél című világhírű regénye.

Ezen kívül pedig Richard Strauss opera- és dalirodalmi remekművei és Balázs Béla szerzeményei.

Szabadon felhasználható szellemi tulajdonjoggal bírnak január 1-jétől számos szerző művei. A művészek közé tartozik többek között Richard Georg Strauss német származású, késő romantikus zeneszerző, Balázs Béla Kossuth-díjas író, költő, filmrendező, világhírű filmesztéta, a 20. század szellemiségének meghatározó alakja. A kékszakállú herceg várából Bartók Béla írt világsikerű operát, A fából faragott királyfiból táncjáték készült. Neki köszönhetjük a Valahol Európában című film forgatókönyvének ötletét is. A jelenlegi Magyar Nemzeti Filmarchívum elődintézményének megálmodója és alapító tagja. Tiszteletére alapították a Balázs Béla-díjat a mozgókép területén kiemelkedő alkotótevékenység elismerésére.

Szintén a listán szerepel Margaret Mitchell amerikai származású, Pulitzer-díjas írónő. Az 1936-ban kiadott Elfújta a szél című regénye egy csapásra világhírűvé tette. A regény magyar fordítása elsőként 1937-ben jelent meg Kosáryné Réz Lola fordításában. További alkotók, akiknek a művei januártól közkincsbe kerülnek többek között: Ignotus Hugó, Berde Mária, Farkas Jenő, Klaus Mann.

A szellemi tulajdonjogok sajátossága, hogy – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat. Bár a szerzői jogi védelem idővel lejár, de a szerző névjoga soha. Tehát az átdolgozás ellenére sem állíthatja senki, hogy ő írta az eredeti alkotást. A feldolgozás útján létrejött új alkotás védelme viszont automatikusan “újraindul”.

A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, melynek utolsó élő szerzője 1949-ben hunyt el. Ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban jogdíjas szellemi termékek – zenék, filmek, könyvek stb. – felhasználására, újrapublikálására.

Forrás: MTI, szinhaz.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.