Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Február 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente 70 ezer új daganatos beteget regisztrálnak itthon

Évente 70 ezer új daganatos beteget regisztrálnak itthon

Évente harminckétezer ember hal meg daganatos betegség miatt Magyarországon; főként tüdő-, vastagbél-, mell-, prosztata-, méhnyak- és mellrákban.

Évente hetvenezer új beteget regisztrálnak. A tüdőrákban elhunytak statisztikáit még mindig vezeti Magyarország. A daganatos betegségek kapcsán sok a tévhit, pedig van hatékony, megbízható kiegészítő kezelése az orvosi terápiának - mondta az InfoRádiónak Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Kannabiszolaj, gyógygomba, csodatabletta, tévéadásban küldött energia. Sokan ilyen forradalminak nevezett, de hatástalan termékekkel, vagy szolgáltatásokkal igyekeznek kihasználni a rákbetegek kiszolgáltatottságát. Pedig van hatékony, megbízható kiegészítő kezelése az orvosi terápiának - mondta Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A szakértő szerint, az egyik a búzacsíra, a másik a deutériumos víz, és az immunerősítő tápszer. Hangsúlyozta: ezek biztosan erősítik a rákos betegek szervezetét, az említett készítmények kiegészítői, nem pedig helyettesítői lehetnek az orvosi terápiának.'

Simon Tamás szerint fontos a tévhitek eloszlatása, vagyis tudatosítani kell, hogy a rák nem minden esetben gyógyíthatatlan és tünet nélküli betegség. A Magyar Rákellenes Liga elnöke kiemelte: a betegeknek időben orvoshoz kellene fordulniuk, a gyógyítóknak pedig fel kellene ismerniük a tüneteket a hatékony kezeléshez.

Lengyel Zsolt nukleáris medicina szakorvos szerint is fontos mindez, csakhogy a korai felismerés elősegítéséhez kevés a modern képalkotó eljárást biztosító berendezés, a vizsgálatok finanszírozása szűkös, ráadásul a szűrések rendszere sem hatékony. Lengyel Zsolt elmondta: 'a képalkotó vizsgálatoknak sajnos hosszú a várólistája, ennek oka a diagnosztika pénztelensége és az, hogy kevés a szakember.'

Tavaly harminckétezren haltak meg Magyarországon főként tüdő-, vastagbél-, végbél és a mellrák miatt. Az új betegek száma pedig évente hetvenezer. Egyre több a rák miatti haláleset, de az 1999-es halálozási mutatókat még nem értük el. A nők körében egyre többször fordul elő tüdődaganat és az is tény, hogy a betegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és mozgásszegény életforma áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.