Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 05. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente több mint 30 ezren halnak meg rákban

Évente több mint 30 ezren halnak meg rákban

Magyarországon évente az összes haláleset egynegyedéért a rákos megbetegedések felelősek. Az évi 30-33 ezer áldozat a lakosságszámhoz viszonyítva nem csak Európában, de világszinten is a legmagasabbnak számít. A leggyakoribb a tüdőrák, amely minden negyedik daganatos halálesetért felelős, ezt követi a vastagbél és a mell rákos megbetegedése – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Rák Világnapja1 alkalmából készült elemzéséből.

A CIG Pannónia Életbiztosító hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzése szerint Szekszárd teljes lakosságával megegyező, mintegy 30-33 ezer2 beteg veszti életét évente hazánkban rákos megbetegedés miatt. Az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A rákos betegségek okozta halálesetek lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon 20%-kal magasabb, mint az Európai Unió átlaga, egyben a legmagasabb Európában és globális szinten is. Az új megbetegedések aránya hazánkban ugyanakkor kis mértékben még az uniós átlagnál is kedvezőbb. A daganatos betegségek a férfiakra jelentenek nagyobb veszélyt: hazánkban annak az esélye, hogy egy férfi 75 éves korára meghal rákban 22%, a nők esetében ez 12%.

Magyarországon a leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák (az összes rákos megbetegedés 18%-a), míg az EU összesítésben ez a negyedik helyen áll (11,8%-kal). A második legelterjedtebb daganatos betegség itthon a vastagbélrák (17%), amely az Unióban a harmadik helyen áll (13%). Magyarországon harmadik helyre került a mellrák (10%), amely európai viszonylatban viszont a legtöbb problémát okozza (14%). Európai szinten és hazánkban is a tüdőrák felelős a legtöbb halálesetért, amit a vastagbélrák és a mellrák követ a halálokok között.

„Bár a rák genetikai eredetű betegség – közel 138 olyan gént ismerünk, melyek általában a daganatok kialakulásáért felelősek – a gének meghibásodásában az életmód és az abból fakadó negatív környezeti hatások is közrejátszhatnak” – mondta el Schwab Richárd az Oncompass Medicine Információs Központ orvos igazgatója. Komoly rizikófaktort jelent például a dohányzás és a nagy légszennyezettség a tüdőrák kialakulására. Jól mutatja ezt, hogy hazánkban - ahol a lakosság 26%-a dohányzik - közel kétszer annyi ember halálát okozza ez a ráktípus, mint a szintén közel 10 millió lakosú Svédországban, ahol a felnőtt korú népesség alig 14%-a gyújt rá4. Érzékelhetően csökkenthető lenne hazánkban az életmód és szemléletmód-váltással a vastagbélrákos megbetegedések száma is, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen, rostban szegény táplálkozás és a mozgáshiányos életvitel. A hatékony felismerésben pedig elsősorban az endoszkópos vizsgálat segíthetne, ám ezt a hazai társadalombiztosítás ma még nem finanszírozza. „Az elsősorban a nőket érintő emlőrák esetében inkább a genetikai hajlam, a családon belüli öröklés határozhatja meg a betegség kialakulását, de a 30 éven felül vállalt első gyermek szintén komoly rizikófaktort jelent” – hívja fel a figyelmet Schwab Richárd. A rákos megbetegedés időben való felismeréséhez elengedhetetlen testünk folyamatos vizsgálata, és a szűréseken való részvétel. Szerencsére egyre újabb és egyre inkább a betegekre, egyéni genetikai adottságaikra szabott diagnosztikai eljárások és gyógymódok válnak elérhetővé világszerte.

„A daganatos betegségek hazánkban és nemzetközi szinten is komoly lelki és anyagi terhet rónak a betegekre és az egészségügyi ellátórendszerre is. A Best Doctors biztosítással megszervezett összes kezelés 75%-a rákos betegséghez kapcsolódott 2014-ben globális szinten, költségei pedig az összes kezelés költségének 80%-át is meghaladták5. A világszínvonalú kezelésekhez való hozzáférést biztosító szolgáltató finanszírozásában egy-egy kezelés átlagosan mintegy 40 millió forintba került. Az ellátást a legmegfelelőbbnek tartott egészségügyi intézményben szervezik meg, amiről rákos betegségek esetén leggyakrabban Németországban és Franciaországban, valamint az USA-ban és Izraelben gondoskodtak” – mondta el Kádár Gabriella, a Best Doctors biztosításokat is értékesítő CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója. A rákos betegségek esetén is rendkívül fontos lehet a második orvosi szakvélemény, amit jól mutat, hogy a Best Doctors hálózatában biztosított másodlagos szakvélemények 7,4%-ában bizonyult tévesnek az eredeti diagnózis tavaly és minden negyedik esetben javasoltak az eredetitől eltérő gyógykezelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.