Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 23. 07:40, kedd | Helyi
Forrás: Stern Communications

"Ez nem csak katonadolog!" - Leier LCC kiállítás

Leier cégcsoport: egyedülálló kiállítás az egykori győri Frigyes-laktanyában.

Eredeti fotókkal, képeslapokkal, térképekkel, festményekkel, érmékkel és használati tárgyakkal mutatja be a tavaly ősszel teljes pompájában, Leier City Center néven megnyílt, egykori Frigyes-laktanya és Győr-Nádorváros 114 éves történelmét a névadó cégcsoport által létrehozott, ingyenesen látogatható kiállítás, amely október végéig várja a szakmai érdeklődőket és a nagyközönséget.

Az egyedülálló kiállítás az egykori Frigyes-laktanya épületegyüttesének és városrészének sorsát, egykori pompájának megfakulását, elvesztését, majd újbóli felragyogását mutatja be, egyben felölelve a városrész, Győr-Nádorváros 114 évét is. A Leier cégcsoportnak köszönhető kiállítás gazdag fotó- és tárgyi ereklyéket vonultat fel. A vállalat a bontási és felújítási munkák kezdete óta nagy gonddal kezelte a korábbi épülethasználóktól és egykori városlakóktól maradt emléktárgyakat.

„Maga az épületegyüttes több évszázadnak is tanúja volt, ezért már az első perctől kezdve arra törekedtünk, hogy színvonalasan, igényesen, a helyhez méltóan hozzunk létre egy kortörténeti visszatekintést, szakmailag is helytálló információkkal, - de mindezt érdekes, könnyen fogyasztható, élvezetes módon bemutatva. A több hónapos munka eredményeként sikerült egy egyedülálló tárlatot létrehozni, amely az egykori Frigyes-laktanya szűkebb és tágabb környezetét, Győr egykori utcáit, mindennapjait is bemutatja. Sok emléktárgyat gyűjtőktől, és a laktanyában egykor katonaként szolgáló, vagy itt raboskodó személyektől, azok hozzátartozóitól, illetve a helyi múzeumoktól, és a levéltáraktól kaptunk kölcsön.” – idézte fel az előzményeket Mártonné Dr. Baj Mária, a Leier City Center Kft. ügyvezetője.

A keddtől szombatig, napi négy órában nyitva tartó kiállítás négy helyiségben, összesen háromszázhúsz négyzetméteren várja mindazokat, akik szívesen elmerülnek az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatában, gondolatban bebarangolják a múlt századi utcákat, és érdeklődve fürkészik az egykor itt élő katonák, ill. civilek életkörülményeit. A szervezők ígérik, hogy a számtalan eredeti ruhadarab, fém érmék, képeslapok, térképek, festmények, különféle személyes használati tárgyak és fegyverek között mindenkinek érdemes lesz elidőznie.

Az 1890-es évek legvégén épült Frigyes-laktanya katonai objektumként évtizedekig megközelíthetetlen, megismerhetetlen volt a civil lakosság részére; napjainkban pedig egy szép, gondozott, vízfelületekkel és különleges növényekkel díszített, egykori pompájában, de új funkciókkal felruházott városnegyede a megyeszékhelynek. Még 2005-ben kezdődtek el a Győr belvárosában lévő egyik legértékesebb, közel háromhektáros területen fekvő épületegyüttes rekonstrukciós munkálatai, amely napjainkban Leier City Center néven a város egyik legújabb és legexkluzívabb üzleti-és lakónegyedeként működik.

A tárlat megtekinthető: 2011. augusztus 17-től október 31-ig
Leier City Center Irodaház
9024 Győr, Hunyadi u. 14.
Tel.: 36 (96) 550-967
lccrecepcio@leier.hu

Nyitva tartás:
Kedd: 15:00 – 19:00
Szerda: 10:00 – 14:00
Csütörtök: 15:00 – 19:00
Péntek: 10:00 – 14:00
Szombat: 10:00 – 14:00
Vasárnap, hétfő: szünnap
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.