Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 16. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ez történhet, ha nem iszunk eleget

Ez történhet, ha nem iszunk eleget

Víz nélkül, amely körülbelül 75%-át teszi ki a testünknek, meghalunk. A testünk olyan, mint egy gyár, folyamatosan fenntartja magát, de a munkaereje a víz. Ha fogytán az üzemanyag, fontos, hogy minél hamarabb pótoljuk! Mert víz nélkül kisebb-nagyobb problémák állnak fent, mint például a súlygyarapodás, fáradtság, asztma, korai öregedés, görcsrohamok, de akár a halál is.

Mi a kiszáradás?
Amikor a test kiszárad, az azt jelenti, hogy több az elhasznált víz, mint a bevitt mennyiség. A túlzott vízveszteséget nem kompenzálja túl jól a szervezet, a szervezet súlyos árat fizet érte. A dehidratációs szint lehet kisebb vagy nagyobb mértékű, de minden esetben komolyan kell venni és lehetőleg elkerülni. Talán képletesebbé teszi a dolgot, ha a fent említett gyári hasonlatot kibontva képzeljük el. A gyárunknak egy nagy terhelése vagy munkája van, ezt mindenképpen el kell végezni. Ez az élet, vagyis az, hogy a testünket egészségesen, hatékonyan működteti. Erre a munkára nagyon sok üzemagyagot használ a gyár. Ha nem kapja meg a megfelelő mennyiségű üzemagyagot, a termelés elmarad.

Milyen következményekkel járhat a dehidratáltság? Kezdjük a kisebb problémáktól a nagyobbak felé haladva.

1. Fáradtság
Ha egy sportoló elfárad, nem csak az izmai fáradtsága miatt érzi magát kimerültnek. Vannak vizsgálatok, melyek szerint kapcsolat van a sportolók fáradtsága és a kiszáradás között. Annak a szíve, aki nem iszik elég vizet a nap folyamán, többletmunkát végez, hogy eljuttassa a tápanyagot és oxigént a vérbe.

2. Ingerlékenység
Újabb tanulmányok igazolták a kapcsolatot a dehidratáltság és az ingerlékenység között. Az eredmények azt mutatják, hogy nem kell a kiszáradás szintjéig eljutni ahhoz, hogy rossz hangulatot tapasztaljunk. A test természetesen nem engedi a jókedvet, amikor elhanyagoljuk.

3. Magas vérnyomás
Amikor valakinek kevés a víz a szervezetében, a vére elkezd sűrűsödni. Ennek eredményeként nehezíti a véráramlást az egész testben. Ebben az emelkedett ellenállási közegben nő a vérnyomás, amely kapcsolatba hozható bizonyos szívbetegségekkel és stroke-kal.

4. Öregedés
Ha továbbra is tartjuk magunkat a gyári hasonlatunkhoz, akkor azt lehet mondani, hogy a víz a karbantartó személyzet a munkások számára. A víz hidratálja a szöveteket, hogy azok fiatalok és egészségesek maradjanak. Érdemes megjegyezni, hogy a kiszáradás sokkal veszélyesebb az idősebb személyek számára, és ha nem tartják meg a megfelelő egyensúlyt, fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegségeket tekintve.

5. Bőrproblémák
A víz biztosítja az üzemanyagot a szervezetnek, hogy kiöblítse a méreganyagokat, hogy a bőr egészséges maradjon. Víz nélkül a bőr jóval érzékenyebb az olyan problémákkal szemben, mint a pikkelysömör és a dermatitisz.

6. Ízületi fájdalom
Az ízületek bonyolult rendszere egész nap ki van téve a terhelésnek. Ez különösen igaz az olyan ízületekre, amik rengeteg súlyt cipelnek egész nap. Ilyen például a térízület. A víz párnázza a porcot, hogy azt ne tartsa sakkban a merevség és fájdalom.

7. Allergia és asztma
A szervezet bizonyos védelmi mechanizmusai nem tudnak megfelelően működni, ha nem áll rendelkezésre elég víz. Az orr és gége működése korlátozódhat víz nélkül, a kiszáradásuk következtében nehéz légzés, allergia és asztma alakulhat ki.

8. Magas koleszterinszint
Itt van még egy ösztönös védelme a kiszáradás ellen a szervezetnek. Megemeli a koleszterinszintet, hogy megtartsa a sejteket a vízveszteséggel szemben. Ez vezet az emelkedett koleszterinszinthez.

9. Súlygyarapodás

Sajnos gyakran összetévesztik az éhséggel a dehidratáció állapotát. Néha nem veszi észre az ember, hogy a szervezet vizet kér, nem pedig ételt. E kettősséggel alakul ki az alacsony energiaszint, lassú anyagcsere és ezáltal a súlygyarapodás, a hízás is.

10. Emésztési zavarok
A vastagbélnek vízre van szüksége, hogy elkerülje a székrekedést és fenntartsa a természetes bélmozgások folyamatát. Más emésztési betegségek, mint a fekély vagy a bélhurut is kapcsolódik a dehidratációhoz.

11. Vese- és hólyag-rendellenességek
A baktériumok és toxinok nagyszerűen tudnak építkezni a szervezetünkben vízhiány esetén. A vese és a hólyag két olyan szerv, melyek különösen érzékenyek a fertőzésekre. Végső soron még olyan akut panaszokat is okozhat a vízhiány, hogy a vesék teljesen leállnak. A legsúlyosabb következménye a kezeletlen kiszáradásnak a halál. A vér nem jut el a szervekhez egy súlyosan kiszáradt személy esetében, így ő kómába esik, szervi elégtelenség és halál is bekövetkezhet.

Mennyi vizet kell inni egy nap?
Mindenki hallotta már, hogy legalább 8 pohár vizet meg kell inni naponta, ez körülbelül 2 liternyi folyadék. Azonban az egyéni igények több tényezőtől függnek. Például attól, hogy milyen éghajlaton élsz, mennyire élsz sportos életet, hány kiló vagy stb. Tehát ezeket a tényezőket mindenképp szükséges, hogy figyelembe vegyük.-olvasható awellnesscafe.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.