Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 22. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

„Ez valami varázslat” – milliók kísérték figyelemmel

„Ez valami varázslat” – milliók kísérték figyelemmel

Rózsaszínben, rézszínben, barnásban, sőt még vérvörösben is játszott bolygónk kísérője kedden a teljes holdfogyatkozáskor, amit világszerte tízmilliók figyeltek szabad szemmel vagy távcsöveken keresztül, és az internet révén. Ilye

A káprázatos jelenség további különlegessége, hogy a NASA szerint 372 éve volt utoljára a téli napfordulóval egybeeső teljes holdfogyatkozás. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhették figyelemmel az érdeklődők, de részlegesen megfigyelhető volt Európában, Afrika északnyugati részén, Északkelet-Ázsiában valamint Ausztrália és Új-Zéland némely területén.

Annak ellenére, hogy a Föld árnyékolta a Holdat, bolygónk kísérője nem sötétült el teljesen, mivel a Föld légköre eltérítette a maradékfényt. És ennek a hatásnak a következtében a Hold különleges színekben játszott. Időnként rózsaszín, időnként rézszínű, barnás, időnként pedig vérvörös volt, mivel a megtört fény nagy része a színkép, a spektrum vörös sávjába esett.

A teljes holdfogyatkozást állítólag Izlandon lehetett a legjobban megfigyelni. Tiszta volt az égbolt, és a kemény hideg nem zavarta a lelkes érdeklődőket, akiknek a helyi amatőr csillagászai társaság egy távcsövet is felállított. Torfi Olafur Sverrisson, aki egy bank informatikusa alig talált szavakat, hogy kifejezze elragadtatását a látvány kapcsán. „Ez valami varázslat” – mondta a férfi. Egy másik amatőr csillagász azt mondta, hogy két-háromévente van holdfogyatkozás, de ilyet még nem látott, mint a mostani.

Három és fél órán át tartó teljes holdfogyatkozást milliók nézték világszerte szabad szemmel, de állítólag az internet révén másfél milliárd embert követhette figyelemmel a jelenséget. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja arról tájékoztatott előzőleg, hogy Magyarországról a teljes holdfogyatkozás csak részben lesz látható. (lm)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül