Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 22. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

„Ez valami varázslat” – milliók kísérték figyelemmel

„Ez valami varázslat” – milliók kísérték figyelemmel

Rózsaszínben, rézszínben, barnásban, sőt még vérvörösben is játszott bolygónk kísérője kedden a teljes holdfogyatkozáskor, amit világszerte tízmilliók figyeltek szabad szemmel vagy távcsöveken keresztül, és az internet révén. Ilye

A káprázatos jelenség további különlegessége, hogy a NASA szerint 372 éve volt utoljára a téli napfordulóval egybeeső teljes holdfogyatkozás. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhették figyelemmel az érdeklődők, de részlegesen megfigyelhető volt Európában, Afrika északnyugati részén, Északkelet-Ázsiában valamint Ausztrália és Új-Zéland némely területén.

Annak ellenére, hogy a Föld árnyékolta a Holdat, bolygónk kísérője nem sötétült el teljesen, mivel a Föld légköre eltérítette a maradékfényt. És ennek a hatásnak a következtében a Hold különleges színekben játszott. Időnként rózsaszín, időnként rézszínű, barnás, időnként pedig vérvörös volt, mivel a megtört fény nagy része a színkép, a spektrum vörös sávjába esett.

A teljes holdfogyatkozást állítólag Izlandon lehetett a legjobban megfigyelni. Tiszta volt az égbolt, és a kemény hideg nem zavarta a lelkes érdeklődőket, akiknek a helyi amatőr csillagászai társaság egy távcsövet is felállított. Torfi Olafur Sverrisson, aki egy bank informatikusa alig talált szavakat, hogy kifejezze elragadtatását a látvány kapcsán. „Ez valami varázslat” – mondta a férfi. Egy másik amatőr csillagász azt mondta, hogy két-háromévente van holdfogyatkozás, de ilyet még nem látott, mint a mostani.

Három és fél órán át tartó teljes holdfogyatkozást milliók nézték világszerte szabad szemmel, de állítólag az internet révén másfél milliárd embert követhette figyelemmel a jelenséget. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja arról tájékoztatott előzőleg, hogy Magyarországról a teljes holdfogyatkozás csak részben lesz látható. (lm)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.