Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 14. 07:43, szerda | Életmód
Forrás: mti

Ezekkel előzhető meg a méhnyakrák!

Ezekkel előzhető meg a méhnyakrák!

Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák - mondta Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán kedd este.

A humán papilloma vírus (HPV) nem változékony, mint az influenza vírusa, viszont eléggé virulens, nagy a fertőző-, megbetegítőképessége - ismertette.

Ha időben felfedezik, nagyon jól gyógyítható a méhnyakrák - emelte ki. Minden 25 év feletti nőnek javasolt elmennie háromévente méhnyakrákszűrésre, erre van szűrőprogram Magyarországon. A kettő együtt jelenti a méhnyakrák komplex megelőzését - közölte.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen oltás, Surján Orsolya úgy válaszolt: 15-20 ezer forint között van, és életkortól függ, hány oltás szükséges a védettség kialakulásához; 15 év alatt kettő, afölött három szükséges.

Hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a szülők tudják, péntekig, december 16-áig igényelhetik a hetedik osztályos lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást.

Surján Orsolya jelezte: nem életkorhoz kötött az oltás, de mivel leggyakrabban szexuális úton terjed a fertőzés, fontos, hogy gyermekkorban, a szexuális élet megkezdése előtt beadják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.