Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 22. 09:21, szerda | Belföld

Ezen a helyen mindig esik a hó Magyaroszágon

Ezen a helyen mindig esik a hó Magyaroszágon

Az időjárástól, csapadékviszonyoktól függetlenül Kazinczy Ferenc szülőfaluját, Széphalmot egész télen hó borítja. Ott akkor is havazik, ha az egész országban egy szem sem esik.

Az alig több mint 600 lelket számláló Széphalom még magyar viszonylatban is aprócska település, a Trianoni döntés értelmében ráadásul közvetlenül a határmenti perifériára került a Tokaj-Zempléni hegyvidéken, a Hegyköz szívében. Sőt, önállósága is megszűnt, amikor közigazgatásilag Sátoraljaújhely városához csatolták.

Ennek ellenére Magyarországon szinte mindenki ismeri Kazinczy Ferencnek köszönhetően: az író 1794-ben költözött az eredetileg Kisbányácska nevet viselő faluba, ő alkotta a Széphalom nevet. Három évtizeden keresztül, 1831-ben bekövetkezett haláláig élt itt, mauzóleuma ma is valóságos zarándokhely.

Napi 24 órában esik


Újabban azonban a település a gyönyörű természeti környezet és nemzeti emlékhely volta mellett egy télen tapasztalható, párját ritkító jelenség miatt is nevezetes lett:

"amint a hőmérséklet megközelíti a fagypontot, Széphalmon elkezd esni a hó, a szezon végéig csak esik és esik, akár napi 24 órában, ha úgy alakul. Persze nem valami csodáról, természetfeletti erők tréfájáról van szó, a háttérben a Zempléni Kalandpark közeli hegyre épült sípályájának hóágyúi állnak" – mondja Raczkocki Gergely széphalmi gyökerű lokálpatrióta fiatalember, aki felhívta a jelenségre a figyelmet.

Ha a hőmérséklet megfelelő a hóágyúk gazdaságos üzemeltetéséhez – magyarán nincs plusz tíz fok, hogy azonnal elolvadjon –, Széphalmon azonnal „elered” a hó, és mindaddig havazik, amíg a gépek működnek. Időjárástól függetlenül a falut akár 10 centi hó borítja, míg a pár kilométerre fekvő Mikóházán vagy Sátoraljaújhelyen ebből semmit nem érzékelnek.

„Úgy képzeljük el, hogy amikor Széphalom felé megyünk, egyszer csak lehúzzák a redőnyt: a tájat átmenet nélkül hó borítja, és a falut elhagyva is úgy szűnik meg, mintha elvágták volna. Buszvezetők szoktak szentségelni, hogy a száraz, biztonságos út egyik pillanatról a másikra havassá, jegessé válik alattuk” – mondja a 24.hu-nak egy helyi lakos.

Szánkó és hóember minden nap


A múlt héten lehullott 5-6 centi friss hó mára összeroskadt némiképp, de amikor a hóágyúk működnek, szó szerint akár napi 24 órában érkezik az utánpótlás, nem ritka a 10 centis hólepel sem. Az ott élők ipari hónak nevezik, mert nem a természetes hópelyhek hullanak, hanem fagyott vízpára, gombostűfejnyi kristályok, a különbség elég szembetűnő.

A földön viszont szép, fehér takarót képez, jól tapad, a gyerekek imádják, hogy minden nap szánkóval közlekednek, hóembert építenek és hógolyóznak, míg az ország minden más részén azért rimánkodnak, legalább néhány havas nappal kedveskedjen már a tél.

A különleges helyzetnek azért megvan az árnyas oldala is, amire a kívülálló csodálkozva rámosolyog, az az ott lakóknak mindennapos bosszúságot jelent. Idén december eleje óta állandó a hó és a havazás, az embereknek hólapáttal kell ébredniük, hogy száraz lábbal közlekedhessenek a kertben. Ha pedig enyhék a nappalok és fagyosak az éjszakák, a megolvadt hó reggelre jégpáncélt képez az utakon, de valójában minden felületen.

Raczkoczki Gergely viszont megveszekedett optimistaként úgy véli, ha már így alakult, nézzük a jó oldalát: aki havas szórakozásra vágyik, keresse fel Széphalmot, Kazinczy faluját.

Forrás: 24.hu

Kép: Raczkoczki Gergely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára