Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Július 11. 13:31, csütörtök | Külföld

Ezeréves, fából épített várfalakat találtak meg dél-Morvaországban

Ezeréves, fából épített várfalakat találtak meg dél-Morvaországban

Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatti ásatások közben.

"A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó. Miután az ásatások még folynak, lehetséges, hogy újabb értékes leletekre bukkannak" - mondta Jirí Holobrádek, a breclavi városi önkormányzat szóvivője újságíróknak szerdán.

"A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák" - mutatott rá az ásatásokban részt vevő Miroslav Dejmal, az Archaia Brno szervezet régésze.

A breclavi kastély alatti kutatásokat az Archaia és a városi múzeum végzi a brnói Masaryk Egyetemmel együttműködve. Az eddig feltárt leleteket és a kutatás eredményét szerdán Breclavban mutatták be a nagyközönségnek.

A breclavi kastély mai formájában reneszánsz épület, részben román stílusban átépítve. Helyén eredetileg az I. Bretislav cseh fejedelem (1000-1055) által építtetett vár állt, amely a határvédelemre szolgált. A jelenleg rossz állapotban lévő kastélyra általános felújítás vár, ezért végeznek alatta régészeti ásatásokat.

Forrás: origo.hu

Kép: Zdroj - Město Břeclav

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.