Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 27. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezért mérje meg rendszeresen vérnyomását!

Ezért mérje meg rendszeresen vérnyomását!

Bizonyára tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás sokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét, mert – főleg ha stresszes, keveset mozog és dohányzik-, meglehet, hogy meglepetésként fogja érni az eredmény. Bár elsőre feleslegesnek tűnhet, de a friss tanulmányok szerint fontos, hogy tisztában legyen az értékével, ugyanis ezáltal nem csak magának adhat tájékoztatást állapotáról, hanem az orvosának is - véli Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Egy minnesotai kutatásból újra bizonyosságot nyert az otthoni vérnyomásmérés fontossága. A tanulmány során 450 hipertóniás beteget vizsgáltak, majd az önkéntesek fele kapott otthonra egy-egy vérnyomásmérőt. A mért értékeket és az életritmusukat el kellett küldeniük a szakembereknek, akik így hétről hétre ellenőrizni tudták az állapotukat. Továbbá így lehetőségük volt tanácsokkal is szolgálni a betegek gyógyszerezésével és az életmódjukkal kapcsolatban. A csoport másik fele a szokásos módon járt el – tehát csak a kötelező kontrollon vett részt-, így a megszokott ellátásban részesült.

A tanulmányból kiderült, hogy azok, akik rendszeresen mérték a vérnyomásukat és konzultáltak az orvosaikkal, 72 százalékban tudták kontroll alatt tartani a hipertóniájukat, míg a másik csoportnak ez csupán az 57 százalékáról volt elmondható.

A The Centers for Disease Control and Prevention közleménye szerint az otthoni vérnyomásmérés nem csak a kezelés során fontos, hanem azért is, mert az USA-ban 3 emberből egy hipertóniás, és a felük nincs semmilyen ellenőrzés alatt, többek között azért, mert nem is tudnak az állapotukról.

Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája szerint bármely napszakban meg lehet mérni a vérnyomást –éjszaka, az alvást megszakítva természetesen nem- , csak mindig jegyezze fel ennek időpontját!

Ha azt találta, hogy az érték 140/90 Hgmm, vagy még ennél is magasabb, 1 perc szünet után mérje meg még egyszer, majd még egy perc múlva, harmadszor is a tenziót, és jegyezze fel, a pulzusszámmal együtt! Ha három különböző (más napokon) alkalommal, a fenti módon magas értéket mért, az a hipertónia diagnózisát jelenti.

„Szakszerűen a vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni. Ezt legjobb, ha orvos, vagy képzett asszisztens végzi. Továbbá a mérés szabályait meg kell tanítani a betegnek, mivel a nem megfelelően kivitelezett mérések sok hibalehetőséggel járnak, így félrevezetőek lehetnek. Például sok esetben megtörténik, hogy a beteg vesz saját vérnyomásmérőt, de nem olvassa el a használati utasítást. Ezért hasznos lehet, ha orvosi vizsgálatra magával viszi az illető a vérnyomásmérőjét, megmutatja, hogyan szokta mérni, így kiderülhetnek a kisebb-nagyobb technikai problémák”- javasolja a szakember.

A vérnyomást otthon kényelmes ülő helyzetben, 5-10 perc pihenés után mérje, a fent leírt módon (1-1 percenként legalább 3 mérés összesen). A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver, vagy az ingujj. Ne mozgassa közben a karját, és ne nézze a vérnyomásmérő kijelzőjét, azon izgulva: 'mennyi lesz?'

Lehetőleg mandzsettás automata, félautomata készüléket válasszon, mivel a csuklómérők pontatlanabbak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.