Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Május 21. 11:18, szerda | Helyi
Forrás: infoGyőr/MTI

Ezreket várnak a kismegyeri lovas- és hadijátékokra

Ezreket várnak a kismegyeri lovas- és hadijátékokra

Legalább három-négyezer nézőt várnak a szervezők a június 7-én a Győr határában fekvő Kismegyeren rendezendő lovas- és hadijátékokra - hangzott el az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz) kiemelte: nem a 205 évvel ezelőtti győri csatára emlékeznek, amelyben az 55 ezres francia had ütközött meg a fele ekkora, osztrák erőkkel megtámogatott magyar nemesi felkelő sereggel, hanem arra a mintegy háromezer emberre, aki elesett az összecsapásban, bármelyik oldalon áldozta is életét.
Az eseményen elhangzott: délelőtt Győrben a helyi Napóleon-emlékeket megidéző ingyenes idegenvezetést rendeznek az érdeklődők számára, Kismegyeren pedig fél háromkor, a helyi óvodások, iskolások műsorával kezdődik, majd négy órakor a csata emlékművének megkoszorúzásával folytatódik a program.
Délután ötkor veszi kezdetét a mintegy negyven állatot felvonultató lovasjáték, amelyet szabadon idomított lovak bemutatója, kuruc életkép, hortobágyi csikósok műsora és a Nádasdy-huszárok mindennapjait felelevenítő program alkot. Hat órától rendezik meg a bő egy órás hadijátékot; ennek során mintegy száz hagyományőrző, köztük 40 cseh, osztrák és szlovák résztvevő eleveníti fel az 1809. június 13-14-én vívott csata főbb eseményeit. A látottakat történész narrátor teszi kézzelfoghatóvá a résztvevők számára.
A programban fellép a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszárbandérium, a Pápai Huszáregyesület és a 15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság egysége is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?