Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2022. Július 08. 08:21, péntek | Helyi

Ezzel a két érzékelővel biztonságban vagyunk

Ezzel a két érzékelővel biztonságban vagyunk

Ma már a hazai háztartások nagy részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg.

Ahhoz, hogy a lakástüzek esetében is csökkenteni lehessen a sérülések számát, a mostaninál sokkal több otthonban lenne célszerű füstérzékelőt elhelyezni, hiszen egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Nőtt a riasztások száma

Győr-Moson-Sopron megyében, idén az első félévben ötvennyolc alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Tavaly ez a szám ötvenegy volt.

2022 első félévében megyénkben már százhatvanhárom lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ez huszonöttel több, mint a tavalyi szám. Az év első hat hónapjában három ember sajnos életét vesztette a tűzeseteknél. A lángok kétezerhatszáz négyzetméteren pusztítottak, a lakástüzek eloltásához 396 technikai eszközre volt szükség.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz. A leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is.

Tanácsos a helyiségekbe füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, jelentős károk sem keletkeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 08:15, csütörtök | Helyi

Most mi segíthetünk a tűzoltóknak!

Elérhető a katasztrófavédelem legújabb, sorrendben huszonnyolcadik tűzvédelmi tesztje.

2022. Október 06. 07:16, csütörtök | Helyi

Hamis cipőket szállított, lebukott

A másfél millió forintot érő árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy teherautóban találták az M1-es autópálya győri szakaszán.

2022. Október 05. 10:14, szerda | Helyi

Télen sem marad virág nélkül a város

integy 85 ezer darab növényt ültetnek el a következő napokban Győrben a Győr-Szol munkatársai, megkezdődött ugyanis az őszi-téli virágok ültetése a városban.

2022. Október 05. 09:16, szerda | Helyi

Mutatjuk, mire voltak képesek a Széchenyi István Egyetem mérnökei

Sofőr nélkül irányítottak egy személyautót a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Magyar Telekom által biztosított 5G Campus mobilhálózat segítségével.