Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Március 06. 10:50, csütörtök | Sport
Forrás: MTI

Fedett vb - Két magyar Sopotban, 2,4 millió dollár pénzdíj

Fedett vb - Két magyar Sopotban, 2,4 millió dollár pénzdíj

Mindössze két magyar atléta indul a pénteken kezdődő fedettpályás világbajnokságon a lengyelországi Sopotban, de mindkettőjüknek van esélye a döntőbe jutásra. A vb összdíjazása 2,464 millió dollár.

A tavalyi fedett Eb-n negyedik Baji Balázs idei legjobbja 60 m gáton 7.65 mp, ezzel 16. a nevezési listán. A szombati előfutamokból várhatóan továbblép, a fináléhoz viszont már 7.56 mp-es legjobbjára is szükség lehet. A 24 éves futó egyéni csúcsát az elmúlt évben az Eb-döntőben érte el.
Magyar versenyző legutóbb 2010-ben volt döntős a tető alatti vb-n, akkor szintén 60 m gáton Kiss Dániel a nyolcadik lett.
A 2012-ben Eb-hetedik Márton Anita idén 17,85 méterig jutott, s ezzel 14. az indulók között. Ha tud javítani, s megközelíti 18,11-es fedett rekordját, akkor szombaton nemcsak a délelőtti selejtezőben, hanem az esti döntőben is dobókörbe léphet.
"Az előzetes eredmények alapján talán nincsenek olyan pozícióban, amely döntős szereplést ígér, de a felfelé ívelő formájuk és az elmúlt években mutatott versenyzési képességeik alapján mindketten finalisták lehetnek" - mondta az MTI-nek Spiriev Attila szakmai igazgató Bajiról és Mártonról.
Hozzátette: Baji Balázstól elvárás, hogy egy kört menjen, a döntőhöz már bravúr kell. Márton Anita helyzetét nehezíti, hogy egyből a 8-as fináléba kell bejutnia, eredményei alapján a 9-15. helyen áll, de a sűrű mezőnyben beférhet a legjobbak közé.
A férfi 60 m gát legnagyobb esélyese az idén 7.45-öt futott francia Pascal Martinot-Lagarde, akinek honfitársa, Garfield Darien és a 110 m gát Európa-bajnoka, az orosz Szergej Subenkov lehet a legnagyobb ellenfele, míg női súlylökésben nagy meglepetés lenne, ha nem a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams nyerne.
Sopotban a legnagyobb csapattal, 48 versenyzővel az amerikaiak képviseltetik magukat, akik a két éve, az Isztambulban rendezett fedett vb-n tíz arannyal végeztek az éremtáblázat élén.
A vb összdíjazása csaknem 2,5 millió dollár, az egyéni győztesek 40 ezer dollár kapnak, s ennyi jár a váltóknak is. A világcsúcs 50 ezer dollárt ér.

Címkék: Atlétika-vb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:13, szerda | Sport

Ötgólos győzelmet aratott a BL selejtezőben a Ferencváros

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Sport

Konferencia-liga - Meccs nélkül jutott tovább a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC mérkőzés nélkül jutott tovább a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség (UEFA).

2024. Július 23. 08:12, kedd | Sport

A Ferencváros új edzője energikus futballt vár

Pascal Jansen vezetőedző energikus futballt vár kedden a Ferencváros labdarúgócsapatától a The New Saints elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben.